Anghel, BCR Pensii: Sistemul de pensii din România se află într-o perioadă de acumulare
„Sistemul de pensii este foarte tânăr, are cinci ani de zile, suntem într-o perioadă de acumulare, discutăm despre o perioadă de încă 15 ani în care sistemul încă va acumula până va începe să plătească, dar ne gândim de pe acum la cum am putea să gestionăm, să facem un fel de matching, o echilibrare între resursele care vor veni şi ieşirile de resurse care vor fi plătite viitorilor pensionari în timp. Chiar dacă discutăm de 15 ani, acest lucru trebuie realizat din timp. Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) are nişte recomandări şi acest matching trebuie făcut cu mare atenţie”, a spus Anghel.
Potrivit acestuia, lichiditatea în piaţă este foarte bună, iar aici este vorba despre fonduri şi este un lucru foarte bun.
„Dar tot din prisma lichidităţii vedeam o serie de articole care ne-au bucurat foarte mult, că România a fost inclusă în doi indici foarte importanţi pe plan internaţional. A venit foarte multă lichiditate. Trebuie să ştim că managerii de portofolii sunt extrem de activi. Odată ce intră lichiditatea, pentru că într-adevăr contextul macroeconomic s-a îmbunătăţit, avem stabilitate politică, sunt absolut lucruri extrem de pozitive. Lichiditatea nu numai că intră permanent, ea va putea să şi iasă. Chiar în acest domeniu al lichidităţii trebuie să fii mereu pregătit.
Cred că riscul de lichiditate este foarte mult legat de un element foarte greu de gestionat, sentimentul investitorilor, care este ca şi vremea, extrem de schimbător. Vremea ne influenţează agricultura, ne influenţează Produsul Intern Brut. Aşa şi sentimentul investitorilor, cu cât îţi vinzi mai bine o poveste de succes, poţi la un moment dat să încerci să stopezi, că îţi intră prea mulţi bani în ţară. Deci sentimentul investitorului nu e întotdeauna raţional şi de aici inclusiv pot să apară o serie de probleme în ceea ce priveşte lichiditatea”, a spus oficialul BCR Pensii.
Acesta a povestit că a fost trezorier adjunct al Băncii Comerciale Române şi a gestionat 6 miliarde euro şi riscul de lichiditate era major.
„În domeniul lichidităţii nu ai voie să greşeşti mai mult de o dată. Dacă eşti prea conservator, te costă, pentru că asiguri prea multă lichiditate, deoarec cahs-ul nu are dobândă zero, are chiar dobândă negativă, fiindcă trebuie să plăteşti pentru el. Dacă eşti prea agresiv şi plasezi mult prea mult ca să fructifici cât mai bine lichiditatea şi să ai o dobândă cât mai mare, pentru că ai de atins nişte targeturi de profitabilitate pe care orice instituţie financiară ţi le impune, te duci în partea cealaltă, în care, riscând prea mult, să câştigi mult, evident accentuezi riscul de lichiditate.
Din acest motiv este foarte greu să fii echilibrat, dar trebuie găsită linia de mijloc pentru a da valoare adăugată banilor pe care îi gestionezi ca trezorier. Pot să-mi aduc aminte de situaţii în care, şi din lipsă de cultură economică, şi într-un context economic foarte dificil, practic au trebuit aduşi chiar munţi de bani cash puşi în ghişeele băncilor pentru a dovedi că există suficientă lichiditate la momentul respectiv”, a explicat Anghel.
Acesta a mai spus că, doar văzând cash-ul, lumea la momentul respectiv se liniştea.
„Eu sunt convins că am trecut de această etapă, piaţa s-a dezvoltat şi cred că managementul lichidităţii este mult mai bun şi nu trebuie să uităm că avem o rezervă minimă obligatorie care ne ajută pe noi, cei din sectorul financiar, să ne comportăm într-un mod extrem de prudent în interesul păstrării în siguranţă a banilor.