‘Pentru piaţa de capital, suntem la treapta cea mai de jos din punctul de vedere al riscului investiţiilor. Suntem consideraţi piaţă de frontieră. Vrem să fim upgradaţi la rangul de piaţă emergentă, iar pentru aceasta ne lipseşte lichiditatea. Listarea Hidroelectrica, cu o valoare consistentă de free-float, va reuşi să acopere această gaură, chiar dacă procesul este relativ îndelungat şi nu se va întâmpla peste noapte’, a arătat Anghel.
În opinia sa, Hidroelectrica ar trebui să listeze 20-22% din acţiunile sale, nu 15%, cum prevede hotărârea de Guvern emisă în acest sens.
‘Sperăm că şi Fondul Proprietatea va vinde din acţiuni. Hidroelectrica este cel mai mare minus pe care trebuie să îl acoperim cumva. Nu văd de ce o companie de stat nu şi-ar dori să fie transparentă’, a adăugat reprezentantul BVB.
Potrivit acestuia, dacă Hidroelectrica ar fi fost listată în urmă cu 10 ani, nu ar mai fi existat problema ‘băieţilor deştepţi’ din energie.
Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din România. Guvernul are în plan listarea unui pachet de 15% din acţiunile companiei la bursă, după ieşirea acesteia din insolvenţă.
Hidroelectrica se află în insolvenţă pentru a doua oară, din februarie 2014. Societatea a mai fost în reorganizare judiciară şi în perioada iunie 2012 – iunie 2013.
Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru AGERPRES, că Hidroelectrica, teoretic, ar putea cere ieşirea din insolvenţă pe 6 aprilie, data când se vor judeca ultimele patru contestaţii, însă, practic, acest lucru se va face în următoarele două luni.