Anghel, BVB: Este nevoie de consens politic pe termen lung pe 3-4 priorităţi, pentru credibilitate
„Este nevoie de consens la nivel politic, pe termen lung, pe 3-4 priorităţi ale României, pentru a da credibilitate. (…) În Polonia totul este gândit pe termen de 5-10 ani. Indiferent de culoarea politică, cei care au fost la putere în ultimii 5-10-20 de ani au mers pe o anumită direcţie. Ai spus că te ţii de calendarul ofertelor publice, atunci ţine-te. Asta face Polonia, oferă credibilitate”, a afirmat el la o conferinţă pe tema pieţei de capital.
Şeful Bursei a spus că deficitul bugetar al României pe termen lung trebuie să scadă şi că datoria publică este în creştere, iar dobânzile plătite pentru finanţare vor urca în timp.
„Investitorii internaţionali dictează. Dacă sentimentul se înrăutăţeşte o ţară poate fi pusă la zid. În prezent plătim o dobândă de 5 lei pentru fiecare 100 de lei venituri (dobânda plătită de Ministerul Finanţelor pentru titlurile de stat, n.r.). În timp, costul cu dobânda va creşte. Statul trebuie să găsească alternative de finanţare, iar bursa poate fi una dintre acestea, prin vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni pe care ar putea să le cumpere şi fondurile de pensii. Datoria publică este în creştere şi încă nu avem infrastructura. Aceasta poate fi creată, dar trebuie finanţată. Şi asta prin creşterea datoriei publice”, a arătat el.
Anghel a menţionat că unele companii private au contactat bursa pentru a afla condiţiile necesare listării, stimulate de succesul ofertei Transelectrica.
„Am discutat cu ministrul Isar (ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, n.r.), există această determinare pentru continuarea programului de privatizări. Istoria ne-a arătat că niciodată nu o să găseşti momentul perfect pentru lansarea unei oferte, dar cred că o companie importantă poate găsi investitori. Pentru investitorii internaţionali un pachet evaluat la 200 milioane euro nu este o sumă foarte mare. Eu aş merge pe respectarea calendarului de privatizare agreat cu organismele internaţionale”, a spus Ancghel, întrebat dacă crede că privatizările ar putea fi amânate din cauza unui eventual faliment al Greciei.
În urmă cu aproape două săptămâni Isar a declarat că bursele din Londra şi Viena sunt luate în calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vânzarea, în a doua parte a anului, a unor participaţii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.