Anghel, BVB: Listarea Hidroelectrica ne upgradează la piaţă emergentă. Pensiile a milioane de români vor creşte

Economica.net
30 01. 2017
tipos_de_energias_renovables_resumen_energia_hidroelectrica_34372300

‘Listarea Hidroelectrica este o şansă unică pe care acest guvern o are ca să upgradeze piaţa de capital şi cu ocazia asta, prin upgradarea la statutul de piaţă emergentă, să crească valoarea tuturor companiilor, nu numai a celor de stat, listate la bursă. Ar fi un moment istoric. Ne-ar prinde 2018 piaţă emergentă cu bursa upgradată. Ar fi unul dintre punctele cu care Guvernul s-ar putea lăuda la 100 de ani de la Marea Unire. Fără Hidroelectrica este imposibil de realizat această upgradare. Este nevoie de încă o companie de dimensiuni foarte mari, ceea ce în mediul privat nu se găseşte’, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, pensiile ar putea creşte dacă piaţa de capital românească trece la statutul de piaţă emergentă.

‘Statul prin această măsură poate creşte valoarea companiilor, de acordarea de dividende suplimentare. Creşte şi valoarea unităţilor de fond la fondurile private de pensii. Sunt 6 milioane de români care vor avea o pensie mai mare ca urmare a acestor măsuri de upgradare a pieţei de capital, ca urmare a creşterii companiilor şi a unităţilor de fond, Fondurile de pensii investind undeva la 20% în piaţa de capital. Nu numai Guvernul, nu numai România, ci şi milioane de români care vor beneficia’, a mai arătat preşedintele BVB.

În ceea ce priveşte memorandumul Guvernului privind repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat, el a spus că aceasta este o veste bună pentru piaţa de capital.

‘Este o veste excepţională pentru piaţa de capital din România şi pentru investitori pentru că acest lucru va determina unul dintre cele mai mari dividende din lume pe care companiile de stat listate la Bursa de Valori Bucureşti le vor oferi investitorilor, atât stat cât şi investitorilor privaţi, instituţionali sau persoane fizice. Deja putem spune că am văzut o creştere a preţului acţiunilor pe bursă. Deja acest lucru a fost remarcat de vineri şi, de asemenea, cred că va atrage interesul atât mai mult investitori locali, persoane fizice, sau unor fonduri internaţionale care probabil vor aduce mai mulţi bani în ţară, adică vor investi mai mult în piaţa de capital, în această perioadă’, a mai arătat oficialul BVB.

De asemenea, Anghel crede că în 2017 este prematur să se discute despre posibilitatea ca aceste profituri să se ducă către un viitor fond suveran de investiţii.

‘Probabil că anul acesta se vor duce în buget, pentru că acesta are mare nevoie de venituri. Se poate lua în discuţie anul viitor acest subiect. Fondul suveran rămâne una dintre soluţiile pentru dezvoltarea economiei româneşti pe termen lung şi generarea de investiţii în economia românească’, a mai spus Lucian Anghel.

Vineri, Guvernul a mandatat reprezentanţii statului în AGA/CA la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016 (sub formă de dividende/vărsăminte) la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al Executivului, remis AGERPRES, decizia a fost luată de Guvern printr-un Memorandum adoptat în şedinţa de vineri.

‘Măsura nu se aplică societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net’, se spune în comunicat.

Guvernul precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, repartiţia profitului net se aprobă de către Adunarea Generală a Acţionarilor, în cazul societăţilor, şi de către Consiliul de Administraţie, în cazul regiilor autonome.

OUG 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome reglementează repartizarea unei cote de ‘minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat’, se mai arată în comunicat.