Protestul celor două categorii de medici este fără precedent şi perturbă puternic sistemul public de sănătate, observă agenţia citată de Agerpres.
Aşa-numiţii „consultants” şi „junior doctors” au mai intrat în grevă în ultimele luni, dar la date diferite. Oricum, protestele lor au dus la anularea a mii de consultaţii şi au prelungit intervalele de programare.
Sunt prevăzute noi greve comune şi la începutul lui octombrie.
Actuala grevă a rezidenţilor va continua joi şi vineri.
Oficialităţile din domeniul sanitar apreciază că greva pune în cea mai mare dificultate sistemul public de sănătate (National Health System, NHS), unde impasul provocat de mişcările sociale ale personalului durează de câteva luni.
Matthew Taylor, directorul general al Confederaţiei NHS care reprezintă serviciile publice de sănătate, a declarat că sistemul se confruntă cu „scenariul oribil de care responsabilii din sănătate se temeau de multă vreme”. El a avertizat că mişcările de protest ar putea duce la anularea a 100.000 de operaţii şi consultaţii, în timp ce spitalele funcţionează în regim redus, ca în zilele de sărbătoare.
Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat în iulie că ultima propunere de creşteri salariale de 6% pentru medicii specialişti este oferta finală şi nu vor mai avea loc alte tratative privind salariile. Sindicatele arată însă că majorările respective duc la scăderea puterii de cumpărare, în condiţiile în care inflaţia pe 12 luni a fost în august de 6,7%.
În acelaşi timp, guvernul şi-a anunţat intenţia de a promova o lege care să oblige personalul să asigure un minimum de servicii în anumite domenii, pe durata grevelor. Iniţiativa este puternic contestată de sindicate.