Potrivit unui comunicat al ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003, scrie Agerpres.
Cele 5 dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare, cu până la 30%.
De asemenea, Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea managerului de proiect al proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de primar al Sectorului 1 şi funcţia remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Clotilde Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul penal întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.
În plus, ANI a sesizat prefectul municipiului Bucureşti cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice, respectiv a dispoziţiei de numire în funcţia de manager de proiect şi a celor 4 dispoziţii prin care au fost suplimentate veniturile, atribuţii conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reţinute aspecte şi indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, al conflictelor de interese în materie administrativă şi a legislaţiei în materie penală.
Ce spune Clotilde Armand
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, transmite că va pune la dispoziţie toate documentele solicitate de către Parchet şi prefect, dar adaugă că autorităţile competente ar fi confirmat că numirea sa în funcţia de manager al unui proiect cu fonduri UE a fost corectă.
Precizările vin după ce Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul Armand s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
„Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului ‘Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie’. Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare şi autorităţile competente care ne-au transmis că totul este corect. Ştiţi, nu facem nimic de capul nostru”, a scris Armand, luni, pe Facebook.
Ea a menţionat că, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului, a răspuns de fiecare dată solicitărilor ANI şi a depus un punct de vedere însoţit de documente justificative „care arată legalitatea activităţilor” desfăşurate în calitate de primar al Sectorului 1.
„N-am primit nici un răspuns şi mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar”, a adăugat Armand.
Edilul invocă prevederile art. 94 alin. 22 din Legea 161/2003, conform cărora „nu se află în situaţie de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2), funcţionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finanţat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile […].”
De asemenea, Clotilde Armand face referire la art. 16 din Legea 153/2017, potrivit căruia „indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%”.
Aceasta susţine că unul dintre membrii PNL Sector 1 ar fi făcut plângerea la ANI, într-o „încercare disperată de hărţuire” a sa.
„Mă bucur că autorităţile sunt vigilente şi că îşi fac treaba. Ştiam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărţuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul şi Prefectul să verifice actele şi le vom pune la dispoziţie toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeţi acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL şi să ţipe. Nu-i nimic. Mergem după ei. Nici un pas înapoi”, a mai scris primarul.