În calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, Bunea Stancu a întocmit şi adoptat atât expunerile de motive, cât şi hotărârile Consiliului Județen Brăila, şi a semnat contractele de asociere între Consiliul Județean Brăila cu SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociația Sportivă Handbal Club „Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei, informează Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI).
„SC Clubul de Fotbal Brăila SA și Asociația Sportivă Handbal Club Dunărea Brăila au ca acționari majoritari firmele SC Concivia SA, respectiv SC Hercules SA. Acționarul majoritar al celor două firme este SC Bursagrigrom, unde Stancu Gheorghe Bunea, președintele Consiliului Județean Brăila, deține calitatea de acționar majoritar. Astfel, beneficiul patrimonial obținut prin încălcarea prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, este în cuantum de 7.512.207 lei”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de ANI.
Totodatş, susţine ANI, sunt indicii temeinice referitoare la săvârșirea de către Gheorghe Bunea Stancu a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și a infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a întocmirii, adoptării şi semnării expunerilor de motive, a hotărârilor Consiliului Județen Brăila și a contractelor de asociere cu cele două cluburi sportive, în baza cărora Consiliul Județean Brăila a suferit un potențial prejudiciu în sumă totală de 7.512.207 lei, respectiv preluarea în folosință gratuită, pe o perioadă de cinci ani, de către Asociația Handbal Club „Dunărea” Brăila a unui autoturism proprietate privată a CJ Brăila.
În cazul lui Bunea Stancu, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârşire a infracțiunii de conflict de interese, precum şi a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Totodată, ANI precizează că a dispus iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Complementar, precizează ANI, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.
Evaluările vizându-l pe preşedintele CJ Brăila au fost începute la 16 ianuarie 2012.
Gheorghe Bunea Stancu a câştigat, la ultimul scrutin local, un nou mandat de preşedinte al CJ Brăila, după ce a candidat pe listele USL, din partea PSD.