ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 22 miliarde de euro, în 2023. Numărul angajaților a scăzut cu 5% în sectorul IT

Industria de IT și Telecomunicații a atins pragul de 22 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2023, o creștere de 12,16% față de anul 2022, arată cel mai recent studiul al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) prezentat miercuri.
Lidia Neagu - mie, 23 oct. 2024, 11:04
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 22 miliarde de euro, în 2023. Numărul angajaților a scăzut cu 5% în sectorul IT

”Industria a atins cifra de 22 de miliare de euro, cea mai mare valoare a acestui sector în ultimii ani. Evoluția a fost constantă, iar la nivelul sectorului IT avem 8,2 miliarde euro generați de subsectorul dezvoltare software la comandă urmat de cel al serviciilor IT de consultanță. La sectorul Telecom avem cea mai mare sursă de venituri, de 2,8 miliarde euro, provenită din subsectorul telecomunicațiilor exclusiv prin satelit”, a spus Cătălina Chinie, profesor la Academia de Studii Economice București, care a participat la realizarea studiului.

Aceasta a adăugat că întreaga industrie a crescut în ultimii șase ani. ”În 2023 avem o creștere de 12,16%, iar față de 2018 avem o creștere de 143%. În sectorul telecomunicațiilor, s-a reluat creșterea în 2023, care a fost moderata în ultimii ani, de 5%, dar raportat la 2018 avem o creștere de 18% a cifrei de afaceri”.

Contribuția directă a sectorului IT&C fost de 8% din PIB.

”Industria noastră este un vector economic si în ultimii 10 ani am fost un vector pentru creșterea economică spectaculoasă pe care a avut-o România și sperăm să continuăm. Ne dorim ca în următorii 5-10 ani să dublăm impactul pe care industria îl are, să devenim nu doar un jucător european ca acum, ci și un jucător global. Acest lucru se face prin inovație și educație și companiile IT din România care exportă produse”, a declarat Edward Crețulescu, președinte ANIS.

Unul dintre punctele centrale ale studiului este capacitatea sectorului IT&C de a genera un efect multiplicator major asupra economiei. Impactul total al industriei asupra PIB-ului în 2021 a fost de 14,16%.

  • Impactul direct reprezintă contribuția generată strict de activitățile companiilor IT&C, și anume 7,99% din PIB. Acesta include dezvoltarea și livrarea de soluții software și servicii tehnologice.
  • Impactul indirect se referă la cererea suplimentară de bunuri și servicii generate în alte industrii pentru a susține activitatea IT&C. În România, acest impact indirect reprezintă 2,74% din PIB. Practic, creșterea activităților IT&C generează cerere pentru furnizori din alte domenii, cum ar fi logistică, servicii profesionale sau producție de hardware.
  • Impactul indus derivă din consumul angajaților din sector și industriile conexe, ceea ce contribuie cu 3,42% din PIB.

Astfel, impactul total al sectorului IT&C a fost de 45,3 miliarde de euro, raportat la PIB-ul din 2023, ceea ce consolidează poziția acestuia ca motor esențial al economiei românești.

Alte subsectoare semnificative ca număr de companii în industrie au fost de servicii de consultanță și cele responsabile pentru prelucrarea datelor.

Industria continuă să fie caracterizată de o mare diversitate în materie de tipuri de activități, tehnologii și modele operaționale. În 2023, erau înregistrare 48.405 de companii în sectorul IT&C (+11% față de 2022), dintre care 45.467 în segmentul IT și 2.938 în segmentul telecomunicații. Principala componentă, dezvoltarea de software la comandă, realizează 40,24% din cifra de afaceri totală și a înregistrat o creștere de 19,92% în 2023, contribuind la generarea unei valori adăugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, în creștere cu 19,5% față de 2022. În aceeași perioadă, industria de telecomunicații a ajuns la o VAB de 12,4 miliarde de lei, în creștere cu 20,4% față de anul 2022.

Numărul angajaților a scăzut cu 5%

Numărul angajaților a scăzut cu 5% doar în sectorul IT, fără telecomunicații, care, la rândul său, a înregistrat o creștere generată de activitățile callcenter și activitățile de rețele prin cablu exclusiv prin satelit.

Totodată, evoluția PFA-urilor din acest sector urmează un trend crescător. Anul trecut au fost înregistrare 12.678 de PFA-uri în IT, din care aproape 70% întreprind activități de consultanță.

În total, în industrie lucrează 251.000 de angajați, care au un efect multiplicator în alte industrii la un total 880.000 de persoane ocupate.

Politicile fiscale: Catalizatori ai creșterii sectorului IT

Studiul subliniază importanța stimulentelor fiscale, cum ar fi scutirea de impozit pe venit pentru profesioniștii IT, pentru menținerea competitivității sectorului. În 2023, contribuțiile fiscale ale angajaților IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777 lei per angajat, chiar și în prezența acestor scutiri. Sectorul a fost al doilea contributor la buget în termeni de taxe și impozite plătite, cu o medie de 76.992 lei/angajat. Studiul izolează impactul direct în scenariul eliminării acestei facilități, respectiv o scădere estimată de până la 26,7% în profitabilitatea companiilor din sector, sub prezumția faptului că toate celelalte condiții ale economiei rămân neschimbate, ceea ce nu surprinde un efect compus și al celorlalte modificări precum creșterile de costuri cu energia sau capitalul uman, inflația, evoluția pieței globale etc.

Inovația, Cercetarea & Dezvoltarea

Analiza asupra impactului sectorului în economia românească este însoțită de o cercetare cantitativă și calitativă cu privire la gradul de inovație în sectorul IT&C, barierele și factorii favorizanți pentru accelerarea inovației. Cercetarea a fost realizată în perioada iunie-iulie 2024, pe un eșantion de 1.042 de companii care reflectă structura industriei după mărime și tipurile de activități.

Inovația este o componentă centrală a sectorului IT&C din România. Datele arată însă că, în timp ce 78,8% dintre respondenți au raportat inițiative de inovație în ultimii trei ani, doar 5,7% dintre aceștia au lansat un produs propriu pe piață. Cu alte cuvinte, deși există numeroase inițiative, conversia acestora de la stadiul de idee la produse efectiv lansate pe piață este limitată.

Companiile respondente au evidențiat o serie de bariere structurale în calea inovației, precum lipsa facilităților fiscale specifice pentru cercetare-dezvoltare (R&D) și/sau accesul dificil la mecanismele existente, lipsa centrelor de inovare și a parcurilor științifice, precum și a competențelor de înregistrare a proprietății intelectuale. În mod notabil, companiile medii și mari alocă până la 12% din bugetele lor pentru R&D, alimentând astfel un ciclu continuu de creștere și diferențiere competitivă.

Printre factorii care pot stimula inovația și dezvoltarea unor centre IT puternice se numără accesul la fonduri europene, colaborarea cu universitățile în proiecte de cercetare și educație și sprijinul autorităților locale pentru crearea unui cadru financiar atractiv. Acești factori pot transforma România într-un hub tehnologic de referință în Europa, contribuind astfel la creșterea competitivității economiei naționale.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Academia de Studii Economice din București.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. În cadrul ANIS sunt peste 170 de membri, fiind reprezentate atât companii cu capital românesc cât şi străin, companii mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...