Printre prioritățile CNTD se regăsesc: elaborarea recomandărilor cu privire la politicile publice în domeniul transformării digitale, participarea – în calitate de organism consultativ – la elaborarea cadrului normativ și instituțional în domeniul transformării digitale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituțiilor publice, organizarea de dezbateri pe temele de interes de pe agenda publică din domeniul transformării digitale, analizarea și propunerea de soluții pentru transformarea digitală a instituțiilor publice din România.
Potrivit ANIS, misiunea CNTD reprezintă o prioritate pentru țara noastră, în contextul în care România se află pe ultimul loc în Indexul Digital Economy and Society (DESI) la capitolul digitalizării administrației publice, la o distanță considerabilă față de media UE. Pe de altă parte, specialiștii IT români sunt recunoscuți la nivel global pentru performanțele lor, la fel și firmele de software locale. Pentru a recupera decalajul și accelera transformarea digitală, România are la dispoziție fonduri importante din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și din pachetul financiar pus la dispoziția statelor membre pentru relansare și reziliență.
DIIGITALEUROPE propune 10 idei de investiții pentru transformarea digitală în era post COVID-19
Pentru a sprijini deciziile de investiții, DIGITALEUROPE – organism ce reprezintă industria europeană de tehnologie digitală, din care face parte și ANIS – a lansat recent un document cu sugestii despre cum pot statele membre să folosească fondurile puse la dispoziție prin mecanismul de reziliență și redresare – How to spend it: A digital investment plan for Europe. Acesta include zece domenii în care fondul european de ajutor post COVID-19 poate fi investit pentru a crea sisteme mai puternice, mai inovative, mai competitive și mai sustenabile.
Cele 10 idei subliniate în raport sunt:
Educație digitală, incluziune și perfecționarea abilităților digitale
1. Un program european de perfecționare și recalificare în domeniul digital
2. Aducerea școlilor în era digitală
3. Folosirea Inteligenței Artificiale pentru a prezice meseriile viitorului Medicină digitală
4. Modernizarea și securizarea sistemelor medicale din UE
5. Valorificarea datelor de sănătate în interesul pacienților și pentru a sprijini cercetarea
Digitalizarea IMM-urilor și companiilor de tip scale-up
6. Stimularea dezvoltării IMM-urilor și a comerțului transfrontalier printr-o Administrație digitală la nivel european
7. Deblocarea datelor publice deschise pentru a sprijini dezvoltarea companiilor de tip scale-up
Transformare digitală, inovație și Pactul Verde European
8. Digitalizarea proiectului Renovation Wave și modernizarea sectorului de construcții
Conectivitate și infrastructură
9. Micșorarea decalajului digital dintre mediul urban și cel rural
10. Stimularea dezvoltării sectoarelor tradiționale prin conectivitate 5G
„Digitalizarea ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară și administrație. Ideile Digital Europe, pe care le susține și ANIS, nu fac altceva decât să mapeze zonele critice în care trebuie acționat cât mai rapid pentru a ne putea redresa după criza fără precedent prin care trecem cu toții”, a adăugat Mihai Matei, Președintele ANIS.
Consiliul Național pentru Transformarea Digitală (CNTD) are 300 de membri, dintre care 176 sunt incluși în grupuri de lucru. Board-ul CNTD este format din 15 persoane, reprezentanți ai: AmCham România/Cisco, ANIS, ARIES – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software, Bosch, Confederația Patronală Concordia, Dendrio, Google, IBM, Microsoft, Smart Bill, Strongbytes/Codecamp, UiPath, Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Univ. Politehnică din București, Univ. Tehnică din Cluj-Napoca.