ANL a recepţionat, în 2019, 348 de locuinţe pentru tineri destinate închirierii din 2.093 aflate în construcţie

19 08. 2020
anl_85792900

ANL implementează, începând cu anul 2001, programe de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii și aici regăsim, inclusiv, locuințele pentru tinerii specialiști din sănătate, învățământ și apărare națională, locuințe prin credit ipotecar, locuințe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat, locuințe sociale pentru comunitățile de romi, programul „Renașterea satului românesc”, la care se  adaugă din anul 2016 un program nou, ”Construcția de locuințe de serviciu”, introdus prin Hotărârea Guvernului nr. 719 din 28 septembrie 2016 pentru aprobarea Programului „Construcţia de locuinţe de serviciu”. Programele de construcții locuințe „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti” și „Locuințe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat” nu au avut bugete pentru derulare în perioada 2013-2019.

De altfel, singurul program care mişcă relativ bine din punctul de vedere al finalizării lucrărilor de construcţie, şi livrării de locuinţe, e cel dedicat realizării de locuinţe pentru închiriere destinate tinerilor ale căror venituri nu le permit accesul la o locuinţă în condiţiile pieţei, construite pe terenuri transmise în folosinţa gratuită a ANL de către consiliile locale, aceste autorităţi urmând să asigure lucrările tehnico-edilitare în condiţiile legii, care a avut un buget de 39,2 milioane de lei în 2019. 

În cadrul acestui program, anul trecut s-au aflat  în execuție 2.093 unități locative şi au fost recepționate 348 de locuinţe.

Locuințe sociale pentru comunitățile de romi 

Având în vedere prevederile programului de incluziune socială în România şi necesitatea de îmbunătăţire a accesului comunităţilor de romi la o locuinţă decentă şi servicii publice de tip apă, electricitate, canalizare şi sisteme de încălzire s-a considerat necesar ca, în primă fază, să se iniţieze un programul-pilot „Locuinţe sociale pentru comunităţile de romi”.

Programul-pilot e o componentă experimentală a programului de incluziune socială în România şi are în vedere implementarea unor proiecte pentru construcţia de locuinţe sociale în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în zone stabilite de Ministerul Dezvoltării împreună cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu Agenţia Naţională pentru Romi.

Construcţia de locuinţe socialeprevăzute în program se realizează prin obiective de investiţii publice promovate şi derulatede către ANL cu finanţare din surse ale bugetului de stat, alocate cu această destinaţie prin bugetul ministerului, iar fondurile utilizate în anul 2019 au fost de 4,548 milioane de lei, buget consumat în totalitate de instituție.

În cadrul acestui program, anul trecut, s-au aflat în execuție 84 unități locative și nu a fost terminată niciuna.

Un alt program, lansat în 2016, este „Construcția de locuinţe de serviciu” și dezvoltă locuinţe de serviciu destinate funcţionarilor publici, precum şi angajaţilor din instituţii publice centrale şi locale.

Bugetul alocat de minister pentru anul trecut a fost de 1,7 miliarde de lei, din care au fost cheltuiți 1,687 miliarde de lei până la sfârșitul anului. În cadrul programului, s-au aflat în execuție 127 unități locative și nu a fost terminată niciuna. 

Locuințe prin credit ipotecar construite de ANL

Programul Locuinţe prin credit ipotecar se adresează tuturor persoanelor cu cetăţenie româna, care au împlinit vârsta de 18 ani şi care doresc să cumpere o locuinţa construită prin ANL. Pentru a putea beneficia de o locuinţă construită prin acest program, este nevoie de finanţare, reprezentată de un avans (depus de solicitant) şi de un credit ipotecar (contractat de la băncile partenere). În conformitate cu noile prevederi ale Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanții pot achiziționa și cu plata integrală, din resurse proprii, fără a mai fi necesar un credit bancar.

Pentru aceasta, agenția a derulat anul trecut următoarele activităţi în vederea atingerii obiectivelor:

  • Demararea lucărilor de construcţii montaj pentru amplasamentul pe credit ipotecar situat în judeţul Braşov, municipiul Braşov, B-dul Gării nr. 25. 76 unităţi locative colective(bloc);
  • Obţinerea Autorizaţiei de Construire  în vederea începerii lucrărilor de construcţii montaj pentru amplasamentul pe credit ipotecar situat în judeţul Iaşi, municipiul Iaşi, Str. Smârdan nr. 8-18;
  • Reluarea lucrărilor de construcţii montaj pentru amplasamentul pe credit ipotecar situat în jud. Tulcea, municipiul Tulcea, Str. 1848 nr. 14A, 30 unităţi locative colective(blocuri);
  • Autorizaţie de Construire – continuare şi finalizare lucrări:
    • Bloc A9,  amplasament Henri Coandă, sector 1, municipiul Bucureşti, 
    • Bloc A10, amplasament Henri Coandă, sector 1, municipiul Bucureşti, 
    • 495 case , amplasament Henri Coandă, oraş  Voluntari, jud. Ilfov
    • 45 case, amplasament Henri Coandă, sector 1, municipiul Bucureşti, 
    • 14 case, amplasament jud. Alba, municipiul Alba Iulia, Str. Nada Florilor nr.1;
    • Prelungire valabilitate  Autorizaţie de Construire  Braşov;
    • Obţinere Autorizaţie de Construire pentru organizare de șantier extinsă amplasamentul pe credit ipotecar situat în judeţul Braşov, municipiul Braşov, B-dul Gării nr. 25 – 76 unităţi locative colective(bloc).

Amplasamente aflat în construcție:

  • – amplasamentul din Str. Nada Florilor, nr. 1, municipiul Alba Iulia – 14 case;
  • – amplasamentul din B-dul Garii nr. 25 , municipiul Brașov – 76 apartamente;
  • – amplasamentul din  Str. 1848 , nr. 14A, municipiul Tulcea- 23 apartamente.

Cartierul Henri Coandă din București

Agenția susține că s-au făcut demersurile necesare pentru finalizarea lucrărilor începute înainte de anul 2019, în vederea predării lor către beneficiari. Probleme majore la acest amplasament au fost:

  • întârzieri mari în execuţia utilităţilor, datorate nealocării de fonduri de către autorităţile locale;
  • din cauza crizei financiare, mulţi constructori au intrat în insolvenţă, aceştia având probleme financiare nu au mai putut susţine execuţia lucrărilor. ANL, pentru a continua lucrările, a fost nevoită să cesioneze lucrările către alţi constructori, determinând astfel un ritm lent de execuţie a lucrărilor şi întârzierea predării locuinţelor către beneficiari;
  • la începutul anului 2019, în acest cartier se aflau în diverse stadii de execuţie un număr de 683 unităţi locative (588 case şi 106 apartamente), cu posibilităţi de finalizare în funcţie de terminarea lucrărilor de utilităţi;
  • în cursul anului 2019, pentru amplasamentul Henri Coandă au fost efectuate proceduri pentru predarea locuințelor către beneficiari și pentru efectuarea recepțiilor la terminarea lucrărilor și a recepțiilor finale, încheindu-se un număr total de 145 de documente: un număr de 63 procese verbale de predare-primire a locuințelor către beneficiari, 31 procese verbale/certificate de atestare a stadiului fizic, 31 de procese verbale recepție parțială /certificate de atestare a stadiului fizic, 29 procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor (Sector 1), 11 procese verbale la expirarea perioadei de garanție, 6 procese verbale de suspendare a recepției finale și 11 procese verbale de recepție finală.

Situația din 2020

  • în vederea introducerii de noi amplasamente în oferta ANL, s-au purtat discuţii cu autoritățile publice locale pentru amplasamente din localitățile Beclean, 23 August, Arad, Baia Mare, Buzău;
  • au fost încheiate contracte de construire în amplasamentele din municipiul Iași, municipiul Brașov și municipiul Tulcea;
  • s-a încheiat contractul de proiectare pentru blocul L2 având ca obiect elaborarea şi predarea de către Proiectant a documentaţiei tehnico economice pentru proiectarea rest de executat, reproiectare, autorizare pentru blocul L2, nr. cadastral 214726, înscris în CF nr.214726, în amplasamentul situat în str.Caracal nr.132, municipiul Craiova, jud. Dolj în cadrul programului de credit ipotecar. Proiectul a fost  predat şi verificat;
  • s-au continuat demersurile în vederea contractării şi obţinerii Autorizaţiei de Construire pentru amplasamentul pe credit ipotecar situat în jud. Constanţa, municipiul Mangalia, str. Oituz: 18 unităţi locative individuale(case) şi 22 de unităţi locative individuale(bloc).