ANM: Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua normal, în perioada următoare

Deficite moderate de apă în solul agricol se vor semnala local, în estul, sud-estul şi centrul ţării, dar ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 3 - 9 mai şi publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Economica.net - joi, 03 mai 2018, 11:44
ANM: Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua normal, în perioada următoare

Conform specialiştilor, la nivel general, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în toate zonele de cultură.

De asemenea, în stratul de sol 0-20 centimetri, aprovizionarea cu apă în cultura de porumb va fi satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol şi doar local, în estul, sud-estul şi centrul ţării se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

‘În condiţiile menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua, în general, normal în cea mai mare parte a ţării şi mai intens în zonele de câmpie. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă semănate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă’, menţionează agrometeorologii.

În ceea ce priveşte starea culturilor, prognoza ANM notează că, în cazul cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă se vor parcurge fazele de alungire a tulpinii, ‘burduf’ şi înspicare (10-100%) în aproape toate zonele agricole. În culturile întârziate din punct de vedere fenologic se va continua alungirea paiului (10-100%).

Totodată, la rapiţă se va definitiva alungirea tulpinii (90-100%), înregistrându-se apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-100%), precum şi formarea silicvelor (10-30%), în jumătatea de sud a ţării.

În plantaţiile pomicole, la sâmburoase, se vor semnala creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar la speciile de seminţoase va fi posibilă definitivarea înfloririi, totodată continuându-se legarea şi formarea rodului, în timp ce viţa-de-vie se va afla la creşterea frunzelor şi a lăstarilor în toate podgoriile, iar soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a ţării, la formarea inflorescenţelor.

Floarea-soarelui şi porumbul vor parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinare (70-100%) şi răsărire (10-100%) în majoritatea regiunilor, iar în sudul şi vestul ţării se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (10-50%).

În funcţie de data plantării, sfecla de zahăr îşi va definitiva germinarea (100%), continuându-se răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea rozetei de frunze.

La cartof, predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (10-100%), iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor.

Efectuarea lucrărilor agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale etc) se vor efectua pe ansamblu normal în aproape toată ţara, mai puţin în zilele cu precipitaţii.

Sub aspect termic, perioada următoarea se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12 şi 26 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, valori mai ridicate cu până la 10 grade faţă de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20 şi 32 de grade, în timp ce minimele se vor încadra în ecartul 4 – 20 de grade, în toate zonele de cultură.

Valoarea medie diurnă de temperatură a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va prezenta valori cuprinse între 17 şi 24 de grade Celsius, optime pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile principale ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al......
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...
120 de zboruri anulate de pe Aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania
120 de zboruri anulate de pe Aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania
Condiţiile meteorologice de iarnă, în special căderile de zăpadă, lapoviţă şi ploaie îngheţată, au condus la ...