ANM: Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua lent pe aproape tot teritoriul țării

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua lent în cea mai mare parte a ţării, iar aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul regiunilor agricole, potrivit prognozei de specialitate, valabilă în intervalul 13 - 19 martie 2021.
AGERPRES - sâm, 13 mart. 2021, 13:07
ANM: Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua lent pe aproape tot teritoriul țării

„În zonele depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, izolat se va putea înregistra stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi în continuare medie şi bună, îndeosebi la cele înfiinţate în epoca optimă. În semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, iar densitatea redusă”, se arată în prognoza publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze). La pomii fructiferi se va semnala umflarea mugurilor de rod în cea mai mare parte a plantaţiilor, cele mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii. Viţa-de-vie îşi va continua repausul biologic, în aproape toate podgoriile.

Potrivit ANM, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima epocă, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Agrometeorologii recomandă pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (mazăre, lucernă, borceag, etc.), în special în zonele de câmpie, aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare); efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

Din punct de vedere meteorologic, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 0 şi 13 grade Celsius în prima parte a intervalului, mai ridicată cu 1 – 7 grade Celsius în raport cu mediile multianuale şi -2 şi 7 grade °C în restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 2 şi 18 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul, iar cea minimă va fi cuprinsă între -6 şi 7 grade Celsius în toată ţara, local determinând producerea îngheţului la sol.

„Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În zonele de câmpie, vor fi condiţii de producere a ceţii, local asociată cu burniţă”, prognozează meteorologii.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...