Anna Bjerde preia această funcţie într-o perioadă extrem de dificilă pentru ţările care beneficiază de serviciile BM. Pandemia de coronavirus a forţat multe ţări să depună eforturi uriaşe pentru combaterea efectelor grave asupra sănătăţii şi situaţiei socio-economice. Pe fondul incertitudinii continue, ultimul raport al Băncii Mondiale privind situaţia din Europa şi Asia Centrală sugerează o serie de scenarii negative pentru această regiune, inclusiv o recesiune majoră în 2020, care ar putea varia între minus 2,8% şi minus 4,4%
„În calitate de Vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, voi colabora foarte strâns cu guvernele din ţările care beneficiază de serviciile noastre pentru a le ajuta să obţină rezultate solide în materie de dezvoltare, însă obiectivul nostru imediat este să diminuăm impactul pe care pandemia de COVID-19 îl are asupra sănătăţii populaţiei şi economiei acestor state,” a declarat Anna Bjerde. Ea a precizat că pe termen scurt, BM va furniza instrumente simplificate de finanţare şi de politici publice care să contribuie la protejarea vieţii şi a mijloacelor de trai ale oamenilor. „Pe termen mediu, vom ajuta aceste ţări să diminueze efectele economice şi fiscale ale crizei prin politici publice şi măsuri de finanţare adecvate,” a adăugat noul vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, potrivit Agerpres.
Până în prezent, Banca Mondială a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a sprijini eforturile ţărilor din Europa şi Asia Centrală de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Începând din data de 2 aprilie 2020, a fost aprobată alocarea a unei sume de aproximativ 490 milioane de dolari care va fi distribuită pentru noi programe de reacţie în situaţii de urgenţă. În plus, s-a decis realocarea a unei sume de aproximativ 925 milioane de dolari care va fi redistribuită din proiectele şi împrumuturile existente, dar şi din finanţări suplimentare, pentru sprijinirea ţărilor care depun eforturi de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.
Această finanţare este destinată achiziţionării de echipamente medicale, inclusiv a kiturilor de testare şi a ventilatoarelor pulmonare, precum şi consolidării capacităţii sistemelor de sănătate, inclusiv pentru pregătirea personalului medical şi pentru sprijinirea măsurilor de protecţie socială puse în aplicare pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabile persoane afectate de COVID-19. Mai multe ţări din regiune discută în prezent cu reprezentanţii Băncii Mondiale despre proiectele viitoare şi despre sprijinul necesar pentru combaterea impactul pandemiei.
Anna Bjerde a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul Băncii Mondiale pe parcursul carierei sale de douăzeci şi cinci de ani. Este un lider recunoscut în proiecte de dezvoltare economică, concentrându-se pe creşterea incluzivă şi pe dezvoltarea durabilă. Anna Bjerde îi succede lui Cyril Muller, care a fusese numit vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală în iulie 2015.