Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Germania va primi 2.500 dintre refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova

Germania va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din cei peste 100.000 aflaţi în Republica Moldova, a anunţat sâmbătă ministrul german de externe Annalena Baerbock, într-o conferinţă de presă comună la Chişinău după o întâlnire cu viceprim-ministrul moldovean şi ministru al afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu, informează DPA, Reuters şi TASS, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 12 mart. 2022, 13:37
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Germania va primi 2.500 dintre refugiații ucraineni aflați în Republica Moldova

Germania lucrează cu partenerii internaţionali pentru a stabili un transport aerian pentru refugiaţii ucraineni care au ajuns în Republica Moldova, a mai precizat Baerbock, adăugând că guvernul german va aduce 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova direct în Germania ca un prim pas.

Printre aceste iniţiative se numără un „coridor verde” cu autobuze care să circule prin România, precum şi zboruri directe de la Chişinău sau via ţări vecine, a mai anunţat ea, citată de DPA.

Republica „Moldova nu este singură în această criză – UE şi ţara mea sunt solidare cu dumneavoastră. Ieri a fost luată decizia de a găzdui 2.500 de refugiaţi ucraineni sosiţi în ţara dumneavoastră. Înţelegem că acest lucru nu este suficient”, a declarat Baerbock, menţionând de asemenea că aproape 300.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova, dintre care o treime au rămas pe teritoriul republicii.

Ministrul german de Externe a mai spus că în legătură cu afluxul de refugiaţi, guvernul Republicii Moldova va primi o asistenţă de 5 milioane de euro de la UE şi 3 milioane de euro de la Guvernul german, care se vor adăuga celor 37 de milioane de euro deja promise în acest an.

„Europa şi ţara noastră sunt solidare cu dumneavoastră, vom lua refugiaţi de la dumneavoastră”, a subliniat ea.

La rândul său, Popescu a subliniat că „autorităţile moldoveneşti vor continua să ajute refugiaţii din Ucraina care se află în ţară sau o tranzitează”, dar a cerut ajutor UE, întrucât republica se luptă să facă faţă acestui flux. În prezent, în ţară sunt 131.000 de refugiaţi, inclusiv 47.000 de copii, pentru care au fost deschise câteva zeci de puncte de primire în diferite regiuni, care asigură cazare temporară, alimente şi produse de igienă. Cu toate acestea, după un scurt răgaz, majoritatea oamenilor pleacă în România şi în alte ţări UE: două treimi dintre refugiaţi au făcut-o deja.

La rândul său, agenţia France Presse a transmis vineri că Franţa va primi 2.500 de refugiaţi ucraineni din Republica Moldova, în cadrul unei operaţiuni pe care Comisia Europeană o coordonează „către ţările voluntare”.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a precizat într-o postare pe Twitter că primirea lor a fost decisă de preşedintele Emmanuel Macron. „Aceasta este prima mare operaţiune de acest tip”, a comentat ministerul.

Potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), 105.000 de ucraineni se aflau în Republica Moldova la 10 martie, o ţară mică de 2,6 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

Peste 1,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit ONU, citată de AFP. Dintre acestea, peste un milion erau în Polonia, la data de 11 martie.

În Germania, aproximativ 109.183 de refugiaţi au fost până acum înregistraţi, a anunţat vineri Ministerul de Interne, în timp ce germanii au oferit până la 300.000 de case private pentru a-i găzdui, aminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...