ANOFM a atestat până la finele lui martie 2.917 întreprinderi sociale

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a acordat până la finele lunii martie 2024 un număr de 2.917 atestate ca întreprindere socială (ÎS) şi 225 de certificate de întreprindere socială de inserţie (ÎSI)/marcă socială, informează marţi instituţia.
AGERPRES - mar, 21 mai 2024, 16:14
ANOFM a atestat până la finele lui martie 2.917 întreprinderi sociale

Potrivit unui comunicat al ANOFM, la 31 martie, 2.257 de atestate din cele eliberate erau valabile, în vreme ce numărul mărcilor eliberate şi valabile era de 117, scrie Agerpres.

ANOFM marchează luna mai, desemnată ca luna a promovării economiei sociale, prin organizarea de evenimente şi acţiuni de conştientizare a importanţei dezvoltării economiei sociale. Această iniţiativă anuală oferă cadrul propice pentru a spori informarea publicului larg şi a susţine entităţile economiei sociale prin seminarii, ateliere şi evenimente dedicate.

„Promovarea economiei sociale este esenţială pentru a asigura o dezvoltare economică echitabilă şi durabilă. Aceasta nu doar că oferă oportunităţi de angajare, dar contribuie şi la coeziunea socială şi la reducerea disparităţilor economice. Evenimentele vin să promoveze procesul de atestare şi certificare ca entităţi de economie socială, dar şi să faciliteze dialogul la nivel local pentru identificarea celor mai bune măsuri care ar putea fi puse în practică astfel încât acest domeniu să se dezvolte”, a declarat preşedintele ANOFM, Florin Cotoşman.

ANOFM colaborează cu partenerii din sectorul public şi privat pentru a promova integrarea socială şi economică, în conformitate cu Legea nr. 219/2015 privind economia socială, act normativ reglementează măsurile de promovare şi de sprijinire a economiei sociale, precum şi condiţiile de atestare de către autorităţile publice, a întreprinderilor sociale şi a întreprinderilor sociale de inserţie.

„Economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice şi sociale, ocuparea forţei de muncă şi dezvoltarea serviciilor sociale. Pentru îndeplinirea acestor obiective, entităţile economiei sociale desfăşoară, în principal, următoarele activităţi de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări care contribuie la bunăstarea comunităţii sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activităţi care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparţinând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creşterea capacităţii de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor din grupul vulnerabil”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/şi a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale (RUEIS). RUEIS este publicat lunar, în forma actualizată, pe pagina de internet a ANOFM.

Serviciile de atestare şi de certificare sunt oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv Agenţia Municipală Bucureşti.

Compartimentele de economie socială din cadrul agenţiilor teritoriale informează şi acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/ întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora în raport cu drepturile şi obligaţiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserţie.

Procesul de atestare şi certificare a debutat în anul 2016. La evenimentele organizate în această lună agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor avea ca parteneri de dialog reprezentanţi ai mass-media, membri ai patronatelor şi sindicatelor, ONG-uri, precum şi cu reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene, ai Prefecturilor, ai DGASPC- urilor, ai Inspectoratelor şcolare şi ai Inspectoratelor teritoriale de muncă.

De asemenea, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă din 17 mai 2023, au fost organizate standuri cu scopul promovării conceptului de economie socială, precum şi pentru identificarea de soluţii pentru problemele cu care se confruntă comunităţile locale în demersul acestora de oferire de servicii sociale şi de ocupare care să răspundă nevoilor membrilor comunităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...