Anomalii majore în piaţa de reparaţii auto din România, în comparaţie cu alte state europene -BAAR
Potrivit BAAR, având în vedere faptul că manopera deţine o pondere importantă în devizele de reparaţie, respectiv în despăgubirile plătite, există riscul de alterare artificială a acestora, generând în cele din urmă un potenţial impact în primele de asigurare.
„Din analiza preliminară, am mai putut constata şi că, în ceea ce priveşte costul pieselor de schimb utilizate atât în devizele estimative pentru estimarea valorii despăgubirilor cuvenite, cât şi în devizele finale de reparaţie, în străinătate preţul acestora se situează întotdeauna sub preţul pieselor originale cuprinse în sistemele de calcul precum Audatex, DAT etc. ceea ce din păcate nu se întâmplă la fel şi în România”, a afirmat preşedintele BAAR, Mădălin Roşu.
Acesta a subliniat că, în România, „de prea multe ori preţul pieselor de schimb, folosit mai ales de anumite service-uri independente este cu mult peste preţurile pieselor originale”.
„În aceeaşi măsură, de prea multe ori informarea consumatorului final cu privire la tipul pieselor efectiv utilizate în procesul de reparaţie – originale (OE – original equipment), licenţă(OEM – original equipment manufacturer) sau aftermarket – lipseşte cu desăvârşire deşi ele sunt facturate la valori mai mari decât cele ale pieselor originale”, a adăugat oficialul BAAR.
Având în vedere faptul că piesele deţin o pondere mare în devizele de reparaţie, respectiv în despăgubirile plătite, există şi din acest punct de vedere riscul de alterare artificială a acestora, generând în cele din urmă un potenţial impact în primele de asigurare, se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii BAAR susţin că milioane de consumatori/asiguraţi „ar putea să plătească pentru lăcomia anumitor service-uri independente”, dacă situaţia se va menţine sau, şi mai grav, tendinţa de creştere artificială a costurilor cu reparaţiile va continua.
BAAR va demara astfel o analiză mai amplă şi detaliată, iar concluziile vor fi publicate în luna septembrie 2020, „având în vedere aceste variaţii semnificative”