‘Lucrările de amenajare a Bursei de peşte sunt aproape finalizate şi cred că până la sfârşitul acestui an vom putea începe simulările pentru operaţionalizarea bursei, iar anul viitor aceasta va fi deschisă’, a declarat luni, pentru Agerpres, preşedintele ANPA, Ion Dimulescu.
El s-a întâlnit luni, la Tulcea, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, şi conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat în urmă cu aproape nouă ani de conducerea de la acea vreme a ANPA, însă lucrările de amenajare a obiectivului au început în urmă cu aproape trei ani.
Imobilul în care va funcţiona Bursa de peşte a fost recepţionat la sfârşitul anului 2015, iar în anul următor, după recepţia celor trei nave care vor asigura transportul peştelui din Deltă la Tulcea, autorităţile au constatat că acesta nu are utilităţi. Ele au fost realizate în cursul acestui an.
Bursa de peşte a costat circa 6,5 milioane de euro, iar suma a fost asigurată prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.
Proiectul are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peşte din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor ale căror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum şi protejarea resursei piscicole.
Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de către statul român, conform normelor legale europene şi naţionale în vigoare, respectiv HG 678/2015 şi Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, în categoria ‘proiecte nefuncţionale a căror implementare continuă până la data de 31.03.2019’, astfel încât România nu va fi sancţionată pentru nepunerea în funcţiune a obiectivului.