Curtea de Apel Bucureşti a confirmat astăzi decizia din luna august a anului trecut, prin care instanţa de fond a eliminat clauza contractuală ce permitea băncii să modifice unilateral dobânda, în funcţie de politica proprie.
“Respinge apelul declarat de apelanta intervenientă ca neavenit. Respinge cererea formulată de intimata intervenientă Asociaţia Parakletos de constatare a caracterului inform al apelului declarat de apelanta pârâtă ca neîntemeiată. Respinge apelul declarat de apelanta pârâtă ca nefondat. Definitivă” se arată în sentinţa publicată astăzi pe portalul instanţelor de judecată.
Este primul poces colectiv pe clauze abuzive dintre o bancă şi ANPC care a primit o sentinţă definitivă. În urma acestei sentinţe, OTP va fi obligată să scoată din toate creditele, imobiliare sau de consum, dar garantate cu ipotecă, clauza referitoare posibilitatea de a modifica dobânda după propria politică.
Decizia nu obligă însă banca să returneze sumele încasate în plus de la clienţi ca urmare a creşterii dobânzilor, dar oamenii pot merge în instanţă. „Fiecare client are acum deschisă calea să-şi recupereze banii în instanţă. Decizia de azi a instanţei se referă la toate contractele ipotecare încheiate de OTP” a declarant, pentru ECONOMICA.NET, avocatul Adrian Cuculis.
Mai mulţi clienţi cu credite în franci au reclamat banca la ANPC pentru că le-a majorat nejustificat dobânda variabilă din contractele de credit. OTP se folosea de o clauză din contract prin care spunea că poate modifica unilateral dobânda, în funcţie de evoluţia indicelui LIBOR pentru CHF. Banca a crescut dobânda, dar nu a mai scăzut-o atunci când rata LIBOR a scăzut. ANPC a dat in judecată banca folosindu-se de legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză instituţiei, dar OTP Bank a făcut apel, pe care l-a pierdut astăzi.