„Este clar că afacerile acestor antreprenori lasă de dorit. Interesul lor este doar câştigul, pereclitând de fiecare dată siguranţa şi sănătatea cetăţeanului. Comisarii ANPC au prelevat probe din mâncăruri, au sigilat bucătăria, au evacuat personalul care lucra în bucătărie. S-au depistat doar în timpul controlului peste 50 de kg de preparate, care au fost sigilate, produse cu termenul depăşit din 2022, mă refer la sosuri de ciocolată şi alte produse, (…) mobilier nespecific în bucătărie, o bucătărie ruginită, produse neservite care urmau să fie servite.(…) Autoritatea Naţională pentru Protecţia a Consumatorului doar aseară a aplicat amenzi de 25.000 lei şi a dispus oprirea temporară de prestări servicii până la remedierea acestora, în prima fază”, a transmis Cristian Popescu, la Antena 3, scrie Agerpres.
El a subliniat că, în acest caz, cercetările continuă şi duminică, urmând să fie luate măsuri drastice.
„Cuantumul maxim al prerogativelor legale de care dispune Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor fi aplicate ad literam. În mandatul meu, în cadrul ANPC, îmi doresc să respect legea. Nu mă interesează cine sunt prietenii, nu mă interesează ce funcţii au în societate, nu mă interesează dacă sunt implicaţi în politică şi nici dacă îşi sprijină afacerile pe pionii politici. Siguranţa consumatorilor este prioritatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului sub mandatul meu.”, a adăugat preşedintele ANPC.
Preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a dispus sâmbătă seara ca echipe de comisari din Mureş şi Bistriţa să efectueze acţiuni de control la restaurantul unde a avut loc Balul Însuraţilor din Reghin.
Autorităţile din judeţul Mureş au activat sâmbătă seara Planul roşu de intervenţie după ce peste 30 de persoane au acuzat greţuri şi vărsături, la Balul Însuraţilor din Reghin, o manifestare ajunsă la ediţia a XVI-a.
‘La ora 20:20, la nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie, iar la faţa locului a fost constituit un punct medical avansat pentru evaluarea stării de sănătate a persoanelor. În momentul de faţă, avem 39 de persoane evaluate plus şase. La faţa locului s-a deplasat autospeciala CBRN care a efectuat măsurători, rezultatele sunt zero, ceea ce exclude o posibilă intoxicaţie cu substanţe. Este posibilă o intoxicaţie alimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, Alexandra Căluşeri.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a precizat că, până sâmbătă, în jurul orei 23:30, 30 de persoane au fost transportate la CPU Reghin pentru investigaţii medicale şi şapte persoane sunt în evaluare în Postul Medical Avansat.
La ediţia a XVI-a a Balului Însuraţilor de la Reghin au participat aproximativ 400 de persoane.
Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş au demarat o anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin, pentru a identifica sursa posibilă a contaminării, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Inspectorii ANSVSA au intervenit rapid în urma incidentului de la „Balul Însuraţilor” din Reghin, unde 37 de persoane au prezentat simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş au activat măsuri imediate pentru protejarea sănătăţii publice şi investigarea cauzelor îmbolnăvirilor. (…) Autorităţile desfăşoară în continuare ancheta epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor. Rezultatele analizelor de laborator şi concluziile anchetei urmează să fie comunicate public în zilele următoare.”, se menţionează în comunicat.
La evenimentul cu aproximativ 350 de participanţi, mai multe persoane au acuzat greaţă, vărsături şi ameţeli, ceea ce a determinat activarea Planului Roşu de Intervenţie şi mobilizarea de resurse medicale suplimentare. Până în prezent, 29 de persoane au fost transportate la Spitalul din Reghin pentru îngrijiri medicale, precizează sursa citată.
Astfel, inspectorii DSVSA Mureş au demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa posibilă a contaminării. În cadrul investigaţiilor au fost prelevate mostre din alimentele servite în cadrul evenimentului pentru a fi trimise la Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Mureş, cu scopul de a determina o eventuală contaminare.
Totodată, inspectorii au verificat condiţiile de igienă. „Echipele de control au inspectat locaţia evenimentului, verificând condiţiile de preparare, depozitare şi servire a alimentelor, pentru a identifica eventuale nereguli. Ca urmare a constatărilor, DSVSA Mureş a emis o Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru unitatea respectivă”, se mai precizează în comunicat.
De asemenea, au fost evaluate riscurile de contaminare. „În colaborare cu DSP şi ISU, inspectorii DSVSA monitorizează în continuare situaţia pentru a preveni extinderea incidentului şi a asigura siguranţa consumatorilor. De asemenea, personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a verifica dacă a fost purtător de bacterii patogene”, se mai precizează în document.
„În astfel de situaţii, este esenţial ca autorităţile să colaboreze eficient pentru a identifica rapid cauza incidentului şi a proteja sănătatea publică. Inspectorii DSVSA Mureş au intervenit prompt pentru a evalua riscurile şi a asigura condiţii optime de siguranţă alimentară”, a declarat Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.