Potrivit unui comunicat al ANPC, remis miercuri AGERPRES, din cei 947 de operatori economici din toată țara controlați, 714 nu respectau prevederile legale din domeniul protecției consumatorilor—comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a pâinii și produselor de panificație.
De asemenea, din cele peste 70 de tone de pâine și produse de panificație verificate, 28,6 tone nu se încadrau în prevederile legale privind comercializarea, etichetarea, prezentarea și publicitatea. Printre altele, la unitățile din Capitală controlate, eșantioanele din pâinea neagră nefeliată analizate la Institutul Național de Cercetare—Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) prezentau „gradul II de contaminare cu Bacillus mesentericus”.
În consecință, în total au fost aplicate 788 de sancțiuni contravenționale, din care 379 avertismente și 409 amenzi în valoare de 1.329.400 lei.
De asemenea, în timpul controlului, s-a dispus oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a circa 900 de kilograme de pâine și produse de panificație în valoare de 3.300 de lei, acestea fiind improprii consumului uman.
Totodată, 24 de tone de pâine și produse de panificație în valoare de 59.000 de lei au fost oprite temporar de la comercializare, până la intrarea în legalitate.
„Pâinea este alimentul zilnic, al nostru al tuturor. Atrag atenția consumatorilor să nu cumpere pâine din locuri neautorizate. Produsele arse, cu urmă de lipituri pe părțile laterale, insuficient coapte, deformate, rupte, care prezintă urme ale contactului cu rozătoare, sau cu data durabilității depășite sau modificate trebuie refuzate. Reamintesc faptul că, pentru orice nemulțumire, consumatorii se pot adresa comisariatelor noastre județene. Pentru nerespectarea prevederilor legale, comercianții vor fi aspru pedepsiți”, a declarat președintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.