ANPC: Amenzi de peste 430.000 de lei la depozitele de carne
‘Consumatorii pot intra în supermarket liniştiţi. Carnea cu probleme era în depozite şi nu a intrat în reţeaua de comercializare’, a precizat el.
Preşedintele ANPC a arătat că inspectorii instituţiei au făcut controale la peste 400 de operatori din ţară şi din Bucureşti.
‘În data de 13 martie au fost verificaţi un număr de 401 operatori economici, iar la 161 dintre aceştia s-au constatat abateri. Cantitatea de carne controlată este de 333 de tone, din care 115 tone a fost cantitate cu abateri. 94 de tone au fost oprite temporar de la comercializare, iar 19 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare. A fost aplicat un număr de 104 amenzi, cu o valoare de 436.200 de lei. În Bucureşti, au fost descoperite 323 de kilograme de carne de curcan şi pui improprie, cu arsuri de congelare şi miros’, a spus Marius Dunca.
El a adăugat că principalele abateri constatate la carnea din depozitele controlate se referă la data de valabilitate depăşită, nerespectarea condiţiilor de depozitare, modificări organoleptice, ambalaje deteriorate şi deficienţe de etichetare.
‘Vreau să transmit operatorilor economici că, în primul rând, sunt consumatori şi apoi oameni de afaceri. Scopul nostru nu este de a sancţiona agenţii economici, ci de a-i determina să respecte legea’, a subliniat şeful ANPC.
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au mai oprit de la comercializare alte 229 de tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri, 12 martie.
‘ANPC a aplicat sancţiuni totale de 71.500 de lei şi în continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau să atrag atenţia operatorilor economici că de mâine (joi – n.r.) suntem în supermarketurile din toată ţara pentru verificarea produselor din carne şi preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau în magazine’, a precizat, miercuri, preşedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, într-o conferinţă de presă.
Verificările au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterate şi cu data durabilităţii minimale depăşită.
În acest caz al cărnii alterate, procurori DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.
Prejudiciul preliminar estimat depăşeşte 15 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA – conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.
După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme ‘fantomă’ din alte state comunitare – coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.
Anchetatorii au mai declarat că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.
În context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că achiziţiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securităţii naţionale, instrumentarea dosarului întocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinită de SRI, care a iniţiat acţiunea de combatere a fenomenului infracţional încă de la începutul anului trecut.
‘Acest caz este iniţiat de SRI încă de la începutul anului 2013 şi se înscrie în seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afectează implicit bugetul consolidat al statului român. Este evident faptul că este vorba despre o chestiune de securitate naţională axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere’, a declarat Sorin Sava.
El a mai spus că în baza unor date şi informaţii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în speţă DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului.
Sava a mai spus că reţeaua este una complexă, având exponenţi şi pe palierul extern.
‘Este vorba despre o reţea de crimă organizată specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axată pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenţi şi pe palierul extern’, a completat Sorin Sava.
Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, urmând ca acestea să fie duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă.
În acest dosar, la sediul central al DIICOT au fost audiate, până joi, 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat.