ANPC, după acuzaţiile lui Irimescu: În 2015 au fost 4.620 de controale la supermarketuri şi hypermarketuri

Economica.net
31 03. 2016
supermarket_78109100

„Autoritatea a desfăşurat în anul 2015 un număr de 4.620 de controale la supermarketuri şi hypermarketuri şi au fost încheiate 1.607 procese verbale de constatare a contravenţiei. Astfel, ANPC a desfasurat 56 controale tematice la nivel naţional, respectiv 30 controale în domeniul produselor şi serviciilor alimentare (54%), 26 controale în domeniul produselor şi serviciilor nealimentare (46%)”, transmite Autoritatea, precizând că, pe lângă acestea au fost făcute şi controale la nivel local, controale în cadrul comandamentelor de vară şi iarnă, cercetarea reclamaţiilor primite de la consumatori, precum şi extinderea controalelor in urma abaterilor constatate.

Conform ANPC, au fost verificaţi peste 41.788 de operatori economici din care au fost sancţionaţi 25.000, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milioane lei, iar valoarea produselor neconforme oprite de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei.

De asemenea, ANPC subliniază că în cursul anului 2015 au fost 30 de controale vizând conformitatea, modul de comer­cia­lizare şi eti­chetare a produselor alimentare, cat si cu privire la calitatea serviciilor de alimen­taţie publică şi colectivă.

„Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte si produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao şi ciocolată etc), constatându-se la circa 8% dintre acestea neîncadrarea în prevederile legale in vigoare – umiditate, conţinutul de grăsimi, conţinutul de sare”, afirmă ANPC, adăugând că „prin acţiunile tematice naţionale au fost controlaţi circa 29.880 operatori economici din care au fost sancţionaţi peste 16.975 operatori economici, valoarea amenzilor contravenţionale fiind de 31.207 mii lei, iar valoarea produselor oprite de la comercializare este de 2,9 milioane lei”.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor menţionează că, prin atribuţiile conferite de lege controlează respectarea dispoziţiilor legale privind protectia consumatorilor, referitoare la securitatea produselor şi serviciilor.

„ANPC desfăşoară acţiuni de control asupra produselor existente la comercializare pentru a verifica condiţiile de comercializare, conformitatea parametrilor fizico-chimici (umiditate, conţinut de grăsimi, sare) cu cei prevăzuţi de actele normative în vigoare sau cu cei declaraţi prin etichetare, a încadrării în data durabilităţii minimale, a încadrării în prevederile legale privind etichetarea, a modului de afişare a preţurilor”, arată Autoritatea, subliniind şi că, odată cu acţiunile de control, consiliază operatorii economici cu privire la înţelegerea legislaţiei în domeniu.

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat, într-un interviu difuzat joi, că importurile de produse alimentare nu sunt verificate, în România ajungând produse la limita expirării sau chiar expirate.

„Când vameşii au oprit un camion la frontieră cu carne de porc din Polonia, şoferul a luat-o la fugă. Nici măcar actele nu le avea la el, pentru că mulţi importatori sunt români, nu sunt polonezi”, a spus ministrul.

El a mai vorbit şi despre faptul că în Marea Nordului este un vierme care intră în intestinele macroului, iar în România acest produs este mai ieftin pentru că este adus neeviscerat.

„În marea Nordului este un vierme Anisakis, de 2-3 cm, care stă în intestinele macroului şi alţi peşti. În toată Europa, la peştele asta, pentru că are alt preţ, se eviscerează, se scot viscerele şi cu ele odată se scoate şi viermele, şi îl duce pe circuit. Pentru România că e piaţa de mâna a 10-a nu se evicerează şi se aduce foarte ieftin. Aia e mână de lucru să iei fiecare peşte în parte să scoţi intestinele, şi în România se lasă aşa. Se congelează în principiu, dacă ajunge să se congeleze la timp, dacă nu până să ajungă să se congeleze la minus 22 grade, asta e regula europenă şi internaţională, viermii migrează de pe vapor până ajunge el la refrigerat, migrează în muşchi, şi asta e un peşte contaminat, pentru că s-au făcut studii”, a susţinut ministrul, spunând că „veterinarii nu-i controlează în niciun fel”.

El a mai spus şi că este carne care după 40 de ani congelată a ajuns în România, carne de vită.

„Aici este o piaţă în care lumea se orientează şi aduce produsele care sunt la sfârşit de termen de valabilitate, poate şi depăşit. Se spală salamul în România, ştiţi bine, cu oţet şi uneori le bagă în galantar, se schimbă saramura la brânză şi se bagă din nou la vânzare, pentru că asta-i România. Statul nu îşi face datoria, instituţiile statului, ANPC-ul, veterinarii”, a declarat Irimescu într-un interviu pentru Ziarul Financiar.