Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), din totalul celor 41.271 controale, 18.516 au vizat produsele alimentare, alte 13.210 au avut în vedere produse nealimentare, 4.338 – servicii alimentare, iar 3.806 au vizat operatori economici furnizori de servicii nealimentare.
Totodată, în aceeaşi perioadă, au fost efectuate 100 de controale la operatori economici cu produse financiare, alte 449 – la operatori care oferă servicii financiare, iar 505 – la operatori economici care au ca obiect de activitate „alte servicii”.
În privinţa numărului de reclamaţii privind serviciile de cablu TV, au fost înregistrare un număr de 5.126 sesizări, din care 2.791 au fost întemeiate, în timp ce pentru firmele de telefonie au fost înregistrate 4.861 de sesizări, din care 1.252 au fost întemeiate. Numărul de reclamaţii privind operatorii economici care oferă servicii pentru internet a fost de 1.301, din care 344 au fost întemeiate, potrivit ANPC.
Valoarea mărfurilor comunitare neconforme controlate oprite definitiv de la comercializare a fost de 695.487 lei, iar cea a mărfurilor extracomunitare neconforme controlate oprite definitiv de la comercializare – 435.844 lei.
În acelaşi interval, numărul proceselor verbale de constatare şi contravenţie cu amenzi încasate este de 13.326, valoarea amenzilor încasate operativ a fost în cuantum de 33.235.227 lei, iar cea a produselor distruse – 754.824 lei. Valoarea amenzilor încasate după procedura executării silite a fost de 1.706.119 lei, a mai precizat sursa citată.
Din totatul de 27.507 de sesizări şi reclamaţii înregistrate în ultimele zece luni, au fost soluţionate 25.880, alte 5.424 fiind rezolvate pe cale amiabilă.
Preşedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica, a mai spus, la conferinţa organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor că, anual, Consumers International, ca organizaţie internaţională a asociaţiilor de consumatori, este preocupată ca în 15 martie să fie dezbătută „o temă globală unică”, de actualitate pentru consumatori.
„În 2013, tema propusă de Consumers International pentru marcarea evenimentului este «Acum! Justiţie pentru Consumatori», care pune accent pe modul cum sunt apărate drepturile consumatorilor, cum sunt rezolvate reclamaţiile acestora, cum sunt reprezentate drepturile colective în instanţă, precum şi gradul de accesibilitate la justiţie”, a precizat preşedintele ANPC.
Potrivit lui Nica, România, ca membru UE, a adoptat întreaga legislaţie în domeniul protecţiei consumatorilor încă din faza de preaderare, a participat şi continuă să participe activ la realizarea politicilor comunitare şi să coopereze în conformitate cu reglementările Uniunii, asigurând cadrul necesar între instituţiile cu responsabilităţi în aplicarea regulilor tehnice naţionale precum monitorizarea produselor de pe piaţa de consum şi modul de funcţionare a pieţei din perspectiva consumatorului.