„ANPC pregăteşte un proiect, pentru a obţine un grant de la Uniunea Europeană, în domeniul insolvenţei persoanelor fizice. Acest demers se adaugă la toată campania derulată de instituţie pentru a veni în sprijinul consumatorului aflat într-un impas financiar, prin orice mijloc prevăzut de lege, cu scopul de a gestiona într-un mod cât mai eficient şi responsabil criza economică generată de cea medicală, survenită în ultimii doi ani”, se menţionează în comunicatul ANPC.
Vicepreşedintele ANPC Vera Mitran şi directorul Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice a Autorităţii, Dana Munteanu, au participat la conferinţa „Valul IV va fi unul al insolvenţei”, organizată de Institutul Român de Drept Comercial.
Reprezentanţii ANPC au subliniat rolul activ al consilierii consumatorului român şi al educării publicului larg cu privire la existenţa insolvenţei persoanelor fizice ca procedură de ajutor pentru persoanele aflate într-o situaţie de risc financiar, de imposibilitate de plată, precum şi al gradului de pregătire a personalului ANPC care lucrează pe acest domeniu.
Procedura de insolvenţă a persoanei fizice, o modalitate de sprijin pentru toţi debitorii de bună credinţă, reprezintă începutul unei noi etape şi nu finalul proiectat al vieţii financiare a unui consumator, au mai transmis reprezentanţii ANPC în timpul evenimentului.
De asemenea, specialiştii ANPC au subliniat rolul hotărâtor al cetăţenilor în dezvoltarea durabilă a fiecărei ţări, fapt care se bazează pe existenţa unui cetăţean apt din punct de vedere mental, dar şi financiar. Practic, atunci când riscul financiar al cetăţeanului creşte, o dată cu el creşte şi riscul economic al întregii ţări, au menţionat reprezentanţii ANPC.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are în vedere crearea unui grup de lucru pentru domeniul insolvenţei persoanelor fizice, în care, alături de specialiştii instituţiei, să fie cooptaţi şi reprezentanţi ai mediului bancar, ai domeniului insolvenţei, precum şi ai societăţii civile, scopul acestuia fiind găsirea de soluţii din ce în ce mai rafinate pentru ajustarea cadrului legislativ, în pas cu evoluţia concretă a economiei mondiale şi naţionale, dar şi pentru sprijinirea concretă, într-un interval optim de timp a cetăţenilor care se confruntă cu astfel de probleme financiare, se menţionează în comunicatul ANPC.