Conform datelor furnizate de ANPC, la ora actuală, instituţia are 40 de procese cu 11 bănci şi două instituţii financiare nebancare pe diverse tipuri de caluze abuzive. Cu Banca Românească, ANPC are deschise mai multe procese pe şapte tipuri de contracte de credit care conţin clauze abuzive.
O altă campioană a clauzelor abuzive este Credit Europe Bank, care împreună cu cele două IFN-uri pe care le are în subordine, Credit Europe Ipotecar şi Credit Europe Bank IFN, înregistrează procese pe 6 tipuri de clauze contractuale abuzive.
Cele mai mari bănci de retail (dintre cele care au fost date în judecată de clienţi), BCR, Raiffeisen Bank şi Bancpost au denunţate în instanţele de judecată fiecare câte 5 tipuri de clauze abuzive la contractele de credit pentru persoane fizice.
Piraeus Bank are la rândul său patru tipuri de clauze abuzive reclamate în instanţă, iar Alpha Bank doar două tipuri de clauze abuzive. ING Bank, Volksbank (preluată de Banca Transilvania) şi BCR Banca pentru Locuinţe au câte un singur tip de clauză abuzivă pe care li s-a deschis proces.
Există şi exemple pozitive şi nu la nivelul băncilor mici care, fie sunt prea nişate, fie au dat prea puţine credite de retail, ci chiar în rândul băncilor mari. CEC Bank şi BRD Groupe Societe Generale nu figurează cu nici un proces în statisticele ANPC. Cele 40 de procese cu băncile sunt deschise din 2013-2014 şi acum se apropie majoritatea de deciziile definitive.