ANPC vrea să elimine comisionul de administrare din contractele de credit ale Raiffeisen Bank

Protecţia Consumatorilor a chemat în instanţă Raiffeisen Bank pentru contractele în care banca percepe un comision de administrare al creditului, fie că este de casă, fie că este de nevoie personale.
Mihai Banita - mar, 25 mart. 2014, 22:04
ANPC vrea să elimine comisionul de administrare din contractele de credit ale Raiffeisen Bank

ANPC a chemat în instanţă opt bănci după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

ECONOMICA.NET vă prezintă, în serial, şi clauzele pe care ANPC le consideră abuzive în funcţie de bancă. După BCR, urmează o altă bancă cu părinţi austrieci: Raiffeisen Bank.

ANPC a trimis în instanţă – dosarul 316/3/2014 de la Tribunalul Bucureşti – mai multe contracte ale Raiffeisen Bank,considerând că banca a procedat greşit când a cerut clienţilor un comision de administrare a creditului. Prezent în mai multe tipuri de contracte, de nevoie personale sau cele imobiliare, comisionul de administrare al Raiffeisen Bank are un cuantum ce variază între 0,33 şi 0,9% din soldul creditului.

Citeşte şi:EXCLUSIV Dobânzile şi comisioanele pe care ANPC vrea să le scoată din contractele de credit ale BCR

Raiffeisen Bank a dovedit o inventivitate aparte în modul în care percepe acest comision. Dacă în cazul creditelor de consum acesta este perceput în fiecare lună, în cazul creditelor ipotecare/imobiliare este perceput anual, la scadenţa primei rate, deşi se calculează lunar.

La un comision de 0,9% calculat lunar şi plătit anual, suma datorată de client este foarte ridicată faţă de valoarea unei rate normale a creditului.

De asemenea, Raiffeisen spune că poate renunţa la acest comision din cel de-al doilea an de creditare, „în funcţie de politica de credite a băncii”, fără să se oblige să facă efectiv acest lucru.

Iată clauzele contestate de ANPC:

Contractul de nevoi persoanale nenominalizat, în contract la art. 3.5 se prevede următoarele:

„Pentru menţinerea de către bancă a utilizării/rambursării creditului, precum şi a îndeplinirii oricăror alte obligaţii asumate de acesta în baza contractului de credit, împrumutatul datorează lunar Băncii, un comision de administrare de 0,33%, ce se calculează prin aplicarea procentului la valoarea iniţială a creditului. Suma de plată rezultată, urmează a fi achitată la data scadenţei fiecărei rate lunare. Începând cu al doilea an de creditare, în funcţie de politica de credite a băncii, de evoluţia pieţei de credit sau de serviciul datoriei Împrumutatului, Banca poate renunţa
la încasarea comisionului de administrare pentru anul de creditare în curs. Decizia băncii de
renunţare la încasarea comisionului va fi comunicată în scris împrumutatului, până la data
scadenţei primei rate aferente anului respectiv de creditare. Banca va analiza anual oportunitatea
renunţării la încasarea comisionului de administrare”.

Contractul de credit pentru achizitionarea unui imobil cu destinaţie de locuinţă. În contract la art. 6.1 se prevede:

,,Pentru monitorizarea de către bancă a utilizării/rambursarii creditului precum şi a îndeplinirii oricăror obligaţii asumate de acesta în baza contractului de credit, împrumutatul datoreaza lunar Băncii un comision de administrare de 0,9%, ce se calculează prin aplicarea procentului la soldul creditului şi se va plăti astfel:

  • pentru primul an de creditare, comisionul se plăteşte la data scadenţei primei rate;
  • pentru următorii ani de creditare comisionul datorat pentru anul în curs se plăteşte la data scadenţei primei rate aferentă anului respectiv de creditare. Începand cu al doilea an de creditare, în funcţie de politica de credite a băncii, de evoluţia pieţei de credit sau de serviciul datoriei Împrumutatului, Banca poate renunţa la încasarea comisionului de administrare pentru anul de creditare în curs.Decizia băncii de renunţare la încasarea comisionului va fi comunicată în scris Împrumutatului, până la data scadenţei primei rate aferente anului respective de creditare. Banca va analiza anual oportunitatea renunţării la încasarea comisionului de administrare”.

Citeşte şi: Lista băncilor cu care ANPC se judecă pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele

ANPC mai spune că banca nu a denunţat actele adiţionale cu ocazia emiterii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50 din 2010, privind creditele pentru consumatori.

„Aceste contracte analizate şi înaintate instanţei de judecată competente, au fost aliniate la prevederile OUG nr. 50/2010 şi nu au fost denunţate de consumatori sau de operatorul economic financiar in temeiul art. 2 din Legea nr. 288-2010. În aceste acte adiţionale la art. V este prevazut: „Se menţine în sarcina împrumutatului, conform Contractului, plata comisionului de administrare credit”.

Amintim că OUG 50/2010 a fost modificată prin legea de adoptare, astfel încât să nu se aplice şi creditelor în derulare, dar a lăsat în urmă mai multe contracte modificate prin actele adiţionale emise de bănci. În unele cazuri, implementarea OUG 50 a creat costuri potenţiale mai mari pentru clienţi, atunci când au fost modificate clauzele de dobândă, în timp ce comisioanele au fost „cimentate” la valoarea din contract.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...