ANRE a acordat autorizaţii de înfiinţare pentru două noi proiecte fotovoltaice şi un parc eolian

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa din 21 februarie, autorizaţii de înfiinţare pentru două noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru un parc eolian, potrivit unui document postat pe site-ul instituţiei.
Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 08:53
ANRE a acordat autorizaţii de înfiinţare pentru două noi proiecte fotovoltaice şi un parc eolian

Producţia de energie regenerabilă a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, când capacitatea totală a proiectelor existente în sistem a atins 4.255 de MW, fiind cu 82% mai mare decât la sfârşitul anului 2012, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, la 31 decembrie 2013, în sistem erau instalate proiecte de energie eoliană cu o putere totală de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasă – 65 MW, şi hidro – 530 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura la electricitate.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.

Pentru a tempera creşterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui număr de certificate verzi.

Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, ca până acum. Proiectele eoliene beneficiază doar de un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei.

În plus, noile proiecte care intră în sistem după 1 ianuarie 2014 primesc din start mai puţine subvenţii. Potrivit Hotărârii de Guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi primesc doar jumătate din subvenţiile de până acum, respectiv trei certificate din şase.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 până în 2017 şi cu 0,25 începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc şi ele cu 0,7% mai puţine certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica este la acest moment unul dintre cei mai mari derulatori de proiecte de investiţii – director SNN
Nuclearelectrica este la acest moment unul dintre cei mai mari derulatori de proiecte de investiţii – director SNN
Nuclearelectrica este la acest moment unul dintre cei mai mari derulatori de proiecte de investiţii, însă deocamdată se află în faza de analiză a lor şi nu s-au luat deciziile finale de......
Ambasada României din SUA anunță că țara noastră a reușit să îndeplinească criteriul ratei de refuz al vizelor pentru a se califica în Programul Visa Waiver
Ambasada României din SUA anunță că țara noastră a reușit să îndeplinească criteriul ratei de refuz al vizelor ...
Ambasada României în Statele Unite ale Americii anunţă că ţara noastră a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor ...
Bolojan: E greu să spun acum dacă există posibilitatea unui guvern de uniune naţională
Bolojan: E greu să spun acum dacă există posibilitatea unui guvern de uniune naţională
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat marţi că, în prezent, este greu să spună dacă există posibilitatea ...
Hotărâre de Guvern. Contractul colectiv de muncă din sectorul bancar a fost extins astfel încât să cuprindă toți angajații
Hotărâre de Guvern. Contractul colectiv de muncă din sectorul bancar a fost extins astfel încât să cuprindă toți ...
Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care contractul colectiv de muncă a fost extins la nivelul întregului sector ...