ANRE a aprobat în perioada 2018-2021 investiţii în valoare totală de 15 miliarde de lei efectuate de operatorii de transport şi distribuţie de gaze şi energie electrică
„În urma monitorizării efectuate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei asupra programelor de investiţii ale operatorilor reţelelor de transport şi de distribuţie a gazelor naturale şi a energiei electrice, Autoritatea a constatat că, în perioada 2018 – 2021, s-au efectuat investiţii totale în valoare de circa 15 miliarde de lei, faţă de valoarea prognozată de 14,8 miliarde lei. În acest fel, efortul total investiţional angajat de către operatorii în domeniu a depăşit valoarea planificată, aceasta fiind de 101%”, se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.
Astfel, lucrările de investiţii în sectorul energiei electrice au fost în valoare de 9,2 miliarde lei, faţă de 8,7 miliarde lei. Ponderea cea mai importantă a investiţiilor se regăseşte în reţelele de distribuţie, respectiv de 91%.
În sectorul gazelor naturale, au fost realizate programe investiţionale de 5,8 miliarde lei, faţă de valoarea planificată de 6,1 miliarde lei. Dintre acestea, aproximativ 62% reprezintă contribuţia Transgaz pentru finalizarea conductei BRUA.
„Conform obligaţiilor impuse de ANRE, operatorii de transport şi distribuţie gaze naturale vor recupera necesarul investiţional asumat până la sfârşitul anului 2023”, se subliniază în comunicat.
ANRE precizează că lucrările au avut în vedere în principal modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de gaze naturale şi de energie electrică în scopul asigurării funcţionării acestora în condiţii de siguranţă, eficienţă şi fiabilitate, în conformitate cu standardele de performanţă aprobate de ANRE.
În acelaşi timp, Autoritatea a monitorizat evoluţia puterii electrice instalate în capacităţile de producere a energiei electrice, din 2018 până în prezent. Astfel, la data de 18 august 2022, puterea electrică instalată în Sistemul Energetic Naţional (SEN) a fost de 18.314 MW, comparativ cu 23.918 MW, înregistrată la începutul anului 2018.
Faţă de anul 2018, s-a constatat o diminuare de aproximativ 5.600 MW a capacităţilor de producere, în principal prin renunţarea de către proprietari la unităţile având ca resursă primară cărbunele şi hidrocarburile.
În perioada menţionată au fost realizate capacităţi energetice noi cu o putere totală instalată de circa 69,5 MW, după cum urmează: 65 MW – hidrocarburi; 2,5 MW – biogaz; 2 MW – eolian. Valoarea investiţională aferentă a fost de 172 milioane lei.
În ultimii 3 ani, ANRE a modificat o serie de licenţe prin actualizarea puterilor electrice instalate în scopul reflectării situaţiei reale la nivelul SEN, astfel încât potenţialii investitori în noi capacităţi energetice să fie informaţi corect şi transparent.