ANRE a aprobat planul pe zece ani al Transelectrica de dezvoltare a reţelei de transport de energie. Investiţii de 5 mld. lei

Economica.net
02 08. 2016
transelectrica_64715000

Planul nu reprezintă o noutate, în condiţiile în care compania de stat elaborează la fiecare doi ani un astfel de plan de dezvoltare pentru următorii zece ani succesivi.

Transelectrica este un monopol al transportului de electricitate din România între producători şi distribuitori. Compania este controlată de Ministerul Economiei şi a fost criticată în ultimii ani pentru lipsa investiţiilor în modernizarea reţelelor.

Compania susţine că planul va fi finanţat printr-un “mix adecvat şi echilibrat”, “cu considerarea tuturor opţiunilor şi instrumentelor oferite atât de piaţa financiară, cât şi de programele de finantare nerambursabilă operate de Uniunea Europeană”, fără a da detalii clare despre sursle de finanţare şi despre planificarea anuală a investiţiilor.

„Valoarea totală a investiţiilor planificate pe orizontul Planului de dezvoltare RET este estimată la circa 5 miliarde lei. Valoarea menţionată nu include investiţiile de racordare la RET a noilor utilizatori, finanţarea acestor investiţii fiind asigurată prin tariful de racordare plătit de utilizatorul racordat”, a precizat Transelectrica, într-un comunicat transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Între priorităţile planului de dezvoltare a reţelei electrice pentru perioada 2016 – 2025 sunt construcţia de linii noi şi retehnologizarea staţiilor existente, creşterea capacităţii de interconexiune, dar şi creşterea capacităţii de transport între în Dobrogea, unde există un excedent mare de producţie de electricitate după construirea de parcuri eoliene, şi restul Sistem Energetic Naţional interconectat, potrivit Transelectrica.

Alte obiective ale planului sunt siguranţa alimentării consumului din zone deficitare şi retehnologizarea şi modernizarea staţiilor existente.

„Astfel, la finalul anului 2025, Transelectrica va opera un parc de echipamente adus la zi din punct de vedere tehnologic, cu grad înalt de fialibilitate şi eficienţă energetică”, arată compania.

Planul include şi proiectele declarate de interes comun european, incluse în cea de a doua listă de proiecte europene a UE, precum linia electrică de 400 kV Smârdan – Gutinaş, linia de 400 kV Cernavodă – Stâlpu, linia de 400 kV dintre România şi Serbia, pe ruta Reşiţa – Pancevo, linia de 400 kV Porţile de Fier – Reşiţa, extinderea staţiei 220/110 kV Reşiţa prin construcţia staţiei noi de 400 kV şi construirea staţiilor de 400 kV Timişoara şi Săcălaz.

Transportatorul naţional de electricitate urmează să planifice acest plan de dezvoltare în funcţie de stadiul actual şi de evoluţia prognozată a consumului, a parcului de producţie şi a schimburilor de energie electrică.

Transelectrica, societate listată la Bursa de Valori Bucureşti, are o valoare de piaţă de 2,1 miliarde lei (c483 milioane euro), la preţul de închidere de luni, de 29,30 lei/acţiune. Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 58,7% din acţiuni.