ANRE a certificat Transelectrica drept operator de transport al sistemului electroenergetic naţional

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat certificarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, potrivit modelului de separare a proprietăţii, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, potrivit unui comunicat al ANRE, remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 08 dec. 2015, 14:59
ANRE a certificat Transelectrica drept operator de transport al sistemului electroenergetic naţional

‘Transelectrica a fost certificată anterior de ANRE, prin Ordinul ANRE nr. 71/2014, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, conform modelului ‘operator de sistem independent’. Având în vedere opinia Comisiei Europene exprimată cu ocazia acelei certificări, potrivit căreia ‘modelul ISO nu este cel mai potrivit pentru a fi aplicat societăţii Transelectrica’ şi că ‘separarea drepturilor de proprietate în cadrul statului ar constitui o opţiune mai adecvată pentru a asigura separarea efectivă a activităţilor de transport de interesele statului în materie de furnizare şi generare de energie electrică’ şi ca urmare a modificărilor legislative determinate de intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/17.12.2014, Transelectrica a solicitat ANRE reluarea procedurii de certificare potrivit modelului ‘de separare a proprietăţii’, se arată în comunicat.

Din analiza modificărilor legislative, ANRE a constatat că Transelectrica se încadrează în situaţia în care pot fi analizate condiţiile de certificare prin raportare la modelul de separare a proprietăţii.

Decizia, împreună cu documentele care au stat la baza aprobării ei, a fost notificată la Comisia Europeană. Comisia Europeană a examinat documentele primite şi a emis avizul final din 12.10.2015. Această decizie nu are impact asupra costurilor sau tarifelor plătite de consumatorii finali, au subliniat oficialii ANRE.

Prin Directiva 2009/72/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2003/54/CE a fost reglementată necesitatea separării efective a activităţilor de producţie sau de furnizare de activităţile de transport şi de sistem. Astfel, s-a prevăzut că separarea proprietăţii reprezintă o modalitate eficace şi sigură de soluţionare a conflictului de interese inerent între producători, furnizori şi operatori de transport şi de sistem.

Transelectrica este deţinută de Ministerul Economiei (58,6%), în timp ce producţia de energie se află în subordinea Ministerului Energiei.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...