România are în plan realizarea unui terminal de gaze naturale lichefiate la Constanţa, în cadrul proiectului AGRI (Interconectorul de gaze Azerbaidjan-Georgia-România).
Proiectul prevede transportul gazelor naturale din Azerbaijdan prin conducte la ţărmul georgian al Mării Negre, lichefierea lor şi transportul pe Marea Neagră cu vase speciale, urmând să fie regazeificate în terminalul din Constanţa, încărcate din nou în conducte şi transportate mai departe, spre consumatorii europeni.
‘Cerinţele tehnice minime pentru importul, descărcarea, regazeificarea GNL (gazelor naturale lichefiate – n.r.), inclusiv pentru serviciile auxiliare şi instalaţiile de înmagazinare temporară necesare pentru procesul de regazeificare şi livrarea ulterioară către sistemul de transport au la bază norme şi standarde europene şi internaţionale’, se arată într-un ordin al preşedintelui ANRE, care aprobă codul tehnic al gazelor naturale lichefiate.
GNL se utilizează în scopul asigurării securităţii în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali, armonizarea variaţiilor consumului sezonier, zilnic şi orar cu sursele de gaze disponibile, asigurării permanente a echilibrului fizic al sistemului naţional de transport al gazelor naturale, precum şi pentru realizarea altor activităţi comerciale.
‘ANRE stabileşte şi aprobă metodologia folosită pentru calcularea tarifelor de acces la terminalul GNL. Tarifele de acces permit efectuarea investiţiilor necesare în terminale GNL într-un mod care să garanteze fezabilitatea acestora’, se mai arată în ordin.
De asemenea, operatorul terminalului GNL care face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală trebuie să fie independent cel puţin în ceea ce priveşte forma juridică, organizarea şi procesul de luare a deciziilor faţă de alte activităţi care nu au legătură cu transportul, distribuţia şi înmagazinarea gazelor naturale.
Operatorul terminalului trebuie să transmită ANRE planul de investiţii pe următorii cinci ani, plan care trebuie aprobat de Autoritate.
De asemenea, operatorul trebuie să aplice politici nediscriminatorii între utilizatorii terminalului şi să refuze în mod justificat accesul terţilor la terminalul GNL, în condiţiile legii.
Gazul natural lichefiat reprezintă un amestec de hidrocarburi în stare lichidă cu grad de inflamabilitate ridicat.
Lichefierea gazului natural permite stocarea şi transportul în condiţii tehnico-economice viabile, datorită volumelor minime în stare lichidă faţă de starea gazoasă. Instalaţiile care vin în contact cu GNL sunt realizate din materiale criogenice, iar temperatura GNL la presiune atmosferică este de circa minus 160 de grade Celsius.