ANRE a primit deja cereri pentru a aviza proiecte privind producţia şi stocarea de hidrogen

25 11. 2021
hidrogen

„Sunt semnale că investitori în proiecte de producere a energiei din surse regenerabile iau în calcul varianta hidrogenului pentru stocare şi echilibrare. Sunt îmbucurătoare şi încurajatoare aceste iniţiative, chiar dacă ele nu sunt la scară foarte largă, sunt doar în categoria de proiecte-pilot sau pentru cercetare. Dar am avut şi vedem deja potenţiali investitori care sunt în faza de solicitare de aviz tehnic de racordare cu proiecte de producere de energie eoliană, spre exemplu, care includ şi instalaţie de producţie şi stocare de hidrogen. Nu pot decât să-mi exprim speranţa că ele se vor materializa şi vor constitui bazele unei noi industrii”, a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, este încă dificil de estimat care este adevăratul potenţial al hidrogenului, dacă va deveni principalul combustibil sau ce rol va avea în echilibrarea producţiei de regenerabile, cum vor evolua costurile şi cât de largă va fi utilizarea lui.

Avem nevoie de asemenea proiecte de cercetare şi de cât mai multe proiecte-pilot.

„Acum 15 ani, când au apărut în UE panourile fotovoltaice, costurile erau de 7-8 ori mai mari decât acum. Nu cred că erau mulţi la vremea respectivă care credeau că în 15 ani va evolua atât de rapid şi va ajunge una dintre principalele surse pentru omenire. Nu este exclusă o evoluţie similară a hidrogenului”, a arătat Nagy-Bege.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a început deja să lucreze la strategia naţională pentru hidrogen şi şi-a planificat elaborarea unei legislaţii pentru utilizarea acestui combustibil până în anul 2023.