ANRE a stabilit un nivel al RRR de 6,39%, peste nivelul de 6,19%, cu cât a intrat inițial propunerea în discuție în cadrul Comitetului de Reglementare. De fapt, în faza de proiect, se scria că acest indicator va fi de 6,19%, pe baza calculelor făcute de ANRE. “Rata reglementată a rentabilității (RRR), exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de operatorii de distribuție concesionari este de 6,19%”, scria în vechiul proiect.
ANRE a decis în final un nivel al RRR de 6,39% pentru baza de active actuale, la care se adaugă un punct procentual, deci 7,39%, pentru activele noi. Rata majorată va fi acordată începând cu anul ulterior punerii în funcțiune a investiției. Nivelul acesta al RRR este valabil pentru a patra perioadă de reglementare.
Companiile vizate de ordin sunt, în principal, cei doi dustribuitori de gaze controlați de E.On și Engie, cele opt distribuții de electricitate controlate de Enel, Electrica, CEZ și E.On și cele două companii naționale de transport a gazelor și energiei electrice Transgaz și Transelectrica.
Istoricul RRR
Distribuitorii de energie electrică și gaze au primit, pentru această perioadă de reglementare, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de 6,9% aplicată bazei de active reglementate, prin act normativ elaborat de Guvernul PSD. Inițial însă, ANRE stabilise un nivel al RRR de 5,66% la care se adăuga un punct pentru ce înseamnă active noi (investiții) OUG emisă de Guvernul PSD a fost însă abrogată, iar ANRE trebuia să stabilească noul nivel al RRR. Inițial, poziția ANRE a fost că se va menține RRR de 5,66%, dar, oficial, nu a existat încă un ordin în vigoare în acest sens, până la acesta.
Nivelul RRR este una dingtre componentele tarifului de distribuție și transport al energiei electrice și gazelor, pe care le plătesc în facturi toți consumatorii