ANRE ar putea introduce din nou un calendar de scumpire a gazelor pentru populaţie. Totul depinde de negocierile cu CE

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a admis probabilitatea ca instituția să reglementeze un nou-calendar de reliberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii casnici, piață care, timp de trei ani, este reglementată în urma OUG 114. Momentan, populația primește doar gaze din producția internă, la prețul de 68 de lei/MWh, sub cel al pieței.
Mihai Nicuţ - mie, 03 apr. 2019, 11:02
ANRE ar putea introduce din nou un calendar de scumpire a gazelor pentru populaţie. Totul depinde de negocierile cu CE

Vicepreședintele ANRE spune că detaliile unui viitor calendar de creștere a prețurilor la gaze pentru populație, care acum primește doar gaze din producția internă la prețul de 68 de lei/MWh, țin de viitoarele negocieri cu Comisia Europeană.

“Pe 7 martie s-a votat un infringement împotriva României pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor, pentru care am început deja discuţiile cu Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, chiar şi cu Comisia şi am obţinut o amânare. Termenul până la care trebuie să dăm răspuns la punerea în întârziere este 25 mai. Noi speram la o amânare de două luni. Am primit doar două săptămâni, sau mai puţin de 20 zile.

Între timp eu cred ca Guvernul României a dat un semnal destul de important şi a renunţat la limitarea preţului la noncasnic, care era, cred, părerea mea personală, cel mai sensibil punct din documentul primit de la Comisie cu punerea în întârziere privind încălcarea Directivei gazelor. Şi, cu siguranţă, din acest moment încolo,  vor începe discuţiile, eventual negocierile cu Comisia Europeană,  care , părerea mea personală, este că se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare. Asta cred eu, pentru că, ştim foarte bine, că o revenire bruscă, de pe o zi pe alta la preţurile concurenţiale, poate avea efecte destul de dure”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

Oficialul ANRE nu știe deocamdată când va fi reintrodus acest calendar sau detaliile lui, dar a spus că el și-ar dori ca acest lucru să se întâmple cât mai târziu, pentru ca furnizorii de gaze care au acumulat pierderi în trecut, să și le fi putut acoperi în condițiile menținerii acestui preț de achiziție la 68 de lei cât de mult timp posibil.

“Nu ştim peste trei ani la cel nivel vor fi preţurile. Deocamdată, şi la nivel european, şi mă refer în special la bursa din Austria, care este cea mai apropiată nouă, preţurile sunt în scădere, dar este oarecum normal, pentru că este perioada de vară. Dar și contractele pe termen lung, de doi-trei ani încheiate pe platforma austriacă de tranzacţionare, arată un trend de scădere, ceea ce este încurajator, și poate ajuta şi un calendar de reliberalizare. Dar, până atunci, pentru noi Ordonanţa prevede această perioadă până în 2022.

Sincer, eu sunt oarecum egoist din acest punct de vedere, şi sper să ţină suficient de mult această perioada de limitare a preţurilor la 68 de lei, încât furnizorii care au pierderi să aibă timp să recupereze. Pentru că preţurile pe care le menţinem pe loc aplicând această limitare la 68 sunt menţinute în condiţiile în care deja sunt incluse nişte corecţii pentru furnizori care au acumulat nişte pierderi serioase în perioada trecută, din august încoace. Vorbesc de sute de milioane de lei”, a spus Bege.

E.On și Engie au vorbit primele despre posibilitatea instituirii unui calendar de reliberalizare

Oficialii celor doi mari furnizori de gaze din România, care beneficiază de fapt cel mai mult de prevederile OUG 114 au spus la jumătatea lunii martie că nu aceasta este soluţia potrivită şi că, după ce efectele ei vor înceta, populaţia ar urma să plătească preţul mult mai mare al pieţei. Soluţia: un calendar de liberalizare al preţurilor, care abia au fost plafonate, în paralel cu operaţionalizarea conceptului de consumator vulnerabil.

Soluţia a fost avansată de Eric Stab, director general al Engie România. “Ce se va întâmpla cu toţi consumatorii casnici când efectele OUG 114 vor înceta? Acum preţul este de 68 de lei (preţ care va fi menţinut până în 2022-n.red) dar dacă atunci preţul pieţei va fi de 140 de lei/MWh? Cum va putea fi suportată o astfel de creştere?” a declarat Stab, la a doua ediţie a Romanian International Gas Conference, în 13 martie.

“Trebuie să facem, în acest interval de timp, trecerea de la preţul impus de stat la preţul de piaţă. Soluţia este un calendar de liberalizare, de introducere treptată, procentual, a preţului de piaţă. Atunci, trecerea va fi făcută”, a declarant Stab.

El a spus şi de ce, în opinia sa, s-a ajuns la oug 114. “După trei creşteri de preţ avizate de ANRE pentru consumatorii casnici în 2018, preţul a fost de 79 de lei/MWh. Însă, în ultimul trimestru al anului, preţurile din piaţă erau între 115 şi 125 de lei. ANRE ar fi trebuit să crească preţul, cu 20%” a spus atunci oficialul Engie.

Şi Anca Dragu, director de corporate affairs la E.On, susţine ideea. “Da, toţi participanţii la această piaţă dorim o piaţă funcţională, unde preţul să se formeze liber. Este singura soluţie. Nu se poate face de pe o zi pe alta, ci într-un interval de timp”, a spus Dragu.

OUG 114 a plafonat preţul de achiziţie al gazelor naturale din producţia internă, la 68 de lei/MWh, pentru toţi consumatorii, timp de 3 ani, până în anul 2022.

Această soluţie a unui calendar de liberalizare, cu preţuri care să crească, treptat, pe măsură ce consumul casnicilor era acoperit din ce în ce mai mult din piaţa liberă, la preţurile din piaţă, a mai fost folosită, atât pe piaţa de electricitate cât şi de gaz. Însă, în final, nu au fost total dereglementate preţurile finale la populaţie, pentru toate categoriile de consumatori. Acestea nu au scăpat niciodată de controlul Autorităţii de Regementare.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...