ANRE: comparator pentru preţul gazelor pe tot teritoriul ţării, de săptămâna viitoare

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator pentru preţul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul ţării unde există serviciul de alimentare cu gaze, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe tema liberalizării pieţei gazelor.
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 12:53
ANRE: comparator pentru preţul gazelor pe tot teritoriul ţării, de săptămâna viitoare

‘Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de preţuri. Acesta este în testare şi în luna aprilie va fi pus pe site. (…) Probabil că de luni va putea fi funcţional’, a arătat Havrileţ.

Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt toţi furnizorii care îi pot livra gaze şi ce oferte au aceştia.

‘Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafaţa pe care o încălzeşti şi automat îţi apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site. De exemplu, în Austria dai codul poştal şi câţi metri pătraţi are apartamentul şi apar 70 de oferte. Îţi dă oferta medie, câte sunt sub medie şi câte peste medie, ca să fie mai uşor de căutat. Şi sunt oferte de toate felurile, cu facilităţi de plată, cu diferite condiţionări şi aşa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate închipui o liberalizare pe piaţa casnică fără un comparator de preţuri’, a explicat preşedintele ANRE.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Havrileţ a afirmat că tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat.

‘ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor’, a explicat Havrileţ.

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.

‘Considerăm că acest preţ este o bază foarte bună pentru a se forma preţurile în mod liber şi vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut’, a apreciat preşedintele ANRE.

Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 – aprilie 2018, vor fi diferenţe foarte mari între preţul pieţei şi cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru preţul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale.

‘Aceasta dacă vor fi diferenţe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferenţe mai mari de 5%, vom merge aşa până anul viitor şi vom vedea atunci’, a mai arătat Havrileţ.

El a susţinut că nu există riscul ca preţul gazelor de producţie internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...