„Cu două zile înainte de aprobarea OUG 114, ANRE a aprobat contribuţiile pe care trebuie să le plătească companiile licenţiate în 2019, era vorba de 0,1% din cifra de afaceri. Comparativ cu această valoare, contribuţia de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţi. O contribuţie de 0,1% din cifra de afaceri era suficientă”, a spus Bege.
Potrivit acestuia, ANRE va propune în următoarea perioadă modificarea legislaţiei, astfel încât aceşti bani să poată fi folosiţi pentru a finanţa proiecte de eficienţă energetică.
„Este o oportunitate senzaţională, de neratat, pot să spun. Este propunerea noastră ca aceşti bani să se folosească pentru proiecte de eficienţă energetică. Pentru aceasta este nevoie de modificarea legislaţiei, a atribuţiilor ANRE. Avem deja propuneri în acest sens, vom propune Parlamentului şi Guvernului modificări pentru a putea finanţa proiecte de eficienţă energetică”, a arătat oficialul ANRE.
Aceasta deoarece, în prezent, contribuţia trebuie să meargă în bugetul ANRE, care este autoritate autonomă, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, conform legislaţiei în vigoare.