ANRE: Dereglementarea preţului gazelor pentru industrie s-ar putea încheia mai devreme

Dereglementarea preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faţă de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, având în vedere estimările privind scăderea preţului şi a volumului gazelor importate, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 11:45
ANRE: Dereglementarea preţului gazelor pentru industrie s-ar putea încheia mai devreme

„Având în vedere prețurile actuale și estimările pentru la vară, există posiblitatea să reinterpretăm pașii de liberalizare. Adică să liberalizăm mai repede prețul gazelor pentru industrie”, a declarat Havrileț pentru MEDIAFAX.

Dereglementarea înseamnă renunțarea la prețurile administrate.

România s-a obligat față de Comisia Europeană și FMI să renunțe la prețurile reglementate la electricitate și gaze. Aceste procese se defășoară separat pentru populație și industrie. La sfârșitul anului trecut s-a încheiat dereglementarea prețului electricității pentru industrie.

Havrileț a afirmat că, în 2011, calendarul de liberalizare a fost elaborat având în vedere estimarea că în acest an prețul gazelor importate va fi de 500 dolari pe mia de metri cubi, dar în prezent prețul este de 380 de dolari, astfel că există premizele ca la vară să coste și mai puțin.

Potrivit calendarului de dereglementare, prețul plătit de companii pentru gazele din producția României va trebui să fie cât cel de import. Deocamdată, prețul gazelor românești este cu 40% mai mic decât cel de import.

Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României.

„Dacă la vară prețurile vor fi egale și cantitățile de gaze importate vor fi mai mici decât ce am estimat, există ipoteza să liberalizăm piața mai repede. Tendința este în prezent de scădere a prețului și a volumelor importate”, a spus Havrileț.

Pentru populație, dereglementarea prețului gazelor este programată să se încheie în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...