ANRE: Fără contoare individuale pentru căldură nu vom avea o piaţă consolidată a energiei termice în România

Introducerea contoarelor individuale la căldură şi gestionarea integrată a sistemului centralizat de termoficare (producţie, transport şi distribuţie a agentului termic) sunt singurele soluţii pentru problema încălzirii urbane în România, a declarat, marţi, Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). 
Economica.net - mar, 11 oct. 2016, 11:07
ANRE: Fără contoare individuale pentru căldură nu vom avea o piaţă consolidată a energiei termice în România
„Termoficarea urbană în oraşele mari din România rămâne în continuare o problemă fără soluţii. Dacă nu vom schimba modul de abordare a problemei, nu vom avea succes”, a susţinut Calotă, prezent la o conferinţă pe teme energetice. 

El a arătat că a participat, sâmbătă, la o întâlnire cu parlamentarii europeni din Comisia de eficienţă energetică şi regenerabile, unde s-a ridicat problema sistemelor de încălzire urbană centralizată. 

„M-au făcut să înţeleg un adevăr istoric, că nu există şi nu va exista la nivel european o preocupare pe tema încălzirii urbane, întrucât aceasta nu este o problemă europeană, ci este o problemă locală, prin urmare decizia, strategia şi programul de rezolvare trebuie să fie la nivel local. (…) Piaţa de căldură nu este una interconectabilă, ci una locală”, a susţinut Calotă. 

Potrivit oficialului ANRE, nu reprezintă o soluţie faptul că Guvernul acordă ajutoare în fiecare toamnă pentru trecerea iernii. 

„Soluţiile conjuncturale, ca să nu le numesc pompieristice, pe care le dă Guvernul în fiecare an prin fondul de echilibrare, care să acopere subvenţia sau găurile din bugetele locale pentru încălzirea de iarnă, reprezintă o chestiune abominabilă, chiar ruşinoasă”, a susţinut Calotă. 

Oficialul ANRE a arătat că soluţiile problemelor din sistemul de încălzire trebuie gândite integrat, nu separat pe partea de producţie, transport, distribuţie şi furnizare, unde, în prezent, decidenţii sunt diferiţi. 

„Este un singur serviciu public de termoficare urbană. Nu este un serviciu de a produce energie, nu este unul de transport, nu este unul de a face distribuţie şi altul de a face furnizare de energie termică. Este un singur serviciu public. Abordarea integrată trebuie să devină în mod obligatoriu baza analizei şi deciziei locale”, a mai spus Calotă. 

El a amintit că în dezbaterile purtate în Parlament pe tema legii de eficienţă energetică, ANRE a vrut să introducă sancţiuni pentru primăriile care nu gestionează eficient acest serviciu, însă parlamentarii s-au opus, susţinând că acest lucru poate afecta autonomia locală. 

„Trebuie să terminăm cu ideea că putem impune cetăţenilor din România obligativitatea de a sta racordaţi în sistem centralizat. Este dreptul fiecărui cetăţean de a avea propria opţiune. Acest drept, care face parte din drepturile constituţionale, nu poate fi atacat de niciun fel de act administrativ. Cetăţeanul, ca să rămână racordat, trebuie să aibă încredere că serviciul şi factura sunt bune şi corecte”, a continuat reprezentantul reglementatorului. 

Potrivit acestuia, cea mai mare ineficienţă din Europa şi din România o constituie zona locuinţelor, unde se regăsesc peste 40% din pierderile energetice la nivel european, pondere care ajunge la 44% în România. 

„Cetăţeanul trebuie să aibă încredere că, de exemplu în Bucureşti, RADET îi asigură un serviciu de calitate, iar factura este corectă făcută pe consumul real. Deci n-o să putem avea o piaţă consolidată de energie termică până când nu vom avea contorizare individuală. Ca să am contorizare individuală trebuie să schimb în România 95% din infrastructura de distribuţie în bloc, care înseamnă să trec de pe distribuţie verticală la cea pe orizontală”, a mai arătat vicepreşedintele ANRE. 

Calotă a mai spus că introducerea contoarelor individuale ar trebui să fie singurul efort pe care trebuie să-l facă primăriile din bugetul local, iar modificările infrastructurii de distribuţie în blocuri să fie realizate cu ajutorul banilor europeni. 

„Reabilitarea blocurilor să înceapă cu schimbarea de distribuţie, care să permită contoare individuale. Dacă realizăm într-un oraş mare acest lucru, consumatorii nu vor mai pleca, pentru că vor avea dreptul de a opri şi de a porni alimentarea când vor şi să ţină nivelul de confort termic aşa cum îl doresc”. 

El a amintit că aproape jumătate dintre consumatorii de energie din România intră în categoria celor vulnerabili, care au probleme cu plata facturii la energie. 

„Peste 42% din cetăţenii români sunt în categoria celor vulnerabili şi au probleme cu plata facturii. Nu poţi face protecţie decât la nivelul cetăţeanului, iar, atâta timp cât contorizarea individuală nu va fi posibilă, protecţia socială nu va fi finalizată”, a mai spus oficialul ANRE. 

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află în topul cartierelor în care locuitorii percep costul vieții ca fiind......
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...