„Din calculele noastre estimăm că la 1 aprilie 2017 vom avea convergenţa preţurilor la gazele naturale (de producţie internă şi de import – n.r.). Aceasta înseamnă că nu vor mai fi preţuri diferite şi nu va creşte preţul pentru populaţie”, a declarat Calotă.
Acesta a amintit că, în prezent, preţul gazelor pentru populaţie a fost îngheţat la 60 de lei pe MWh.
„Convergenţa celor două preţuri va determina modificări de politici pentru producătorii de energie pe bază de gaze din România”, a adăugat Calotă.
Guvernul a aprobat, în luna iunie, o ordonanţă de urgenţă prin care preţul plătit de populaţie a fost îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh în perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017, iar calendarul de liberalizare a fost suspendat pe această perioadă.
Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor prevedea câte o majorare de 6 lei pe MWh la 1 iulie 2016 şi 1 iulie 2017, urmând ca, în 2018, calendarul să fie rediscutat.
La mijlocul lunii mai, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, preciza că a cerut Guvernului abrogarea calendarului, întrucât o majorare a preţului de 10% de la 1 iulie ar fi însemnat ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.
De asemenea, la mijlocul lunii iunie, Havrileţ a arătat că gazele de import vor avea la iarnă un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum şi să nu mai utilizăm gaze din depozite.