ANRE intervine pentru scăderea prețurilor uriașe din piața de echilibrare. Energia electrică  se va plăti la prețul de ofertare, nu la cel marginal, ca până acum

Autoritatea de Reglementare a emis un ordin, pus în dezbatere publică, prin care se va schimba mecanismul de decontare a tranzacțiilor din piața de echilibrare, unde în acest an s-au atins prețuri uriașe, și de 16.000 lei/MWh.
Mihai Nicuţ - Dum, 21 iul. 2024, 11:30
ANRE intervine pentru scăderea prețurilor uriașe din piața de echilibrare. Energia electrică  se va plăti la prețul de ofertare, nu la cel marginal, ca până acum

Producătorii de energie electrică care vor oferta energie în piața de echilibrare nu vor mai primi prețul marginal la care se închide piața, ci prețul cu care vin să oferteze, iar măsura va fi aplicată până la finalul anului 2026.

“Lipsa resurselor de echilibrare, în cantitățile necesare sistemului, a condus la creșterea abruptă a prețurilor pentru energia de echilibrare, cu efect direct în creșterea costurilor cu dezechilibrele ale participanților la piață.

Astfel, se propune ca pentru o perioadă limitată de timp, până la conectarea la platformele informatice europene pentru echilibrare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026, să fie realizată o temperare a prețurilor dezechilibrelor obținute la decontarea în piața de echilibrare. În acest sens, se propune schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, respectiv în loc de principiul prețului marginal să fie folosit temporar principiul prețului de ofertă, reducându-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului electroenergetic”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordin.

Astfel, cu titlu de exemplu, dacă până acum, într-un interval de decontare cineva a depus o ofertă la 500 de lei/MWh și altcineva o ofertă la 10.000 de lei/MWh, dacă se activa energia respectivă ambii producători primeau 10.000 de lei. Acum, după ce ordinul ANRE va fi aprobat, fiecare va primi exact prețul cu care a ofertat energia.

Amintim că piața de echilibrare este una voluntară.

Am scris în câteva rânduri recent despre prețurile uriașe din piața de echilibrare, acolo unde s-a ajuns și la nivelul de 16.000 de lei/MWh, iar recent furnizorii au ieșit public să spună că prețurile uriașe penalizatoare ajung să le inducă pierderi.

“Potrivit celor mai recente date publicate de către Transelectrica, energia tranzacționată pe piața de echilibrare a scăzut de exemplu, în luna martie 2024 ca procent din consumul total la 3%, față de 3,7% în aceeași lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 MWh. Această scădere cu peste 20% arată că a fost o îmbunătățire semnificativă a prognozelor tuturor participanților la piață. Îngrijorător este că, deși volumul a scăzut, prețurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 lei/MWh în anul 2023, la peste 2000 lei/MWh în 2024, cu maxime ce au depășit și 15.000 lei/MWh”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor (AFEER), într-un comunicat de presă.

“Astfel, deși prognozele lor au avut în acest an un grad de acuratețe mai mare, furnizorii sunt cei care suportă pierderile cauzate de creșterile exorbitante ale prețurilor. Cauzele acestor creșteri de preț pe piața de echilibrare trebuie lămurite de autorități împreună cu producătorii de energie electrică participanți la această piață și cu Transelectrica”, a spus Urluescu.

”Țin să precizez că furnizorii nu au niciun rol în tranzacțiile cu produse de echilibrare pe piața de echilibrare; ei nu sunt furnizori de servicii de echilibrare  pe această piață, nu transmit niciun fel de oferte. Pe această piață tranzacționează doar operatorul pieței de echilibrare, respectiv Transelectrica S.A., unii dintre producătorii de energie electrică si posesorii capacitatilor de stocare calificate. Furnizorii doar transmit operatorului acestei piețe consumurile prognozate și în final decontează costurile cu echilibrarea sistemului”, a precizat Urluescu.

Potrivit calculelor furnizorilor, dacă în martie 2023, costul total pentru echilibrarea sistemului a fost de 14 milioane de euro, prețul energiei activate fiind de 81 de euro/MWh, în martie 2024 acesta a ajuns la 59 de milioane de euro, prețul fiind de 415 euro/MWh.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune BNR despre preţurile locuințelor din România
Ce spune BNR despre preţurile locuințelor din România
Preţurile locuinţelor în România au crescut cu 5,5% în primul trimestru al anului, peste media Uniunii Europene şi a zonei euro, înregistrând însă o evoluţie mai puţin pronunţată......
S-a deschis primul Swissôtel din România. Cum arată primul hotel de cinci stele din Poiana Brașov și ce prețuri are
S-a deschis primul Swissôtel din România. Cum arată primul hotel de cinci stele din Poiana Brașov și ce prețuri are
Accor, lider mondial în domeniul ospitalității, a anunțat deschiderea Swissôtel Poiana Brașov, hotel ce marchează ...
Altex deschide oficial cel mai mare magazin de tehnologie din România, investiție de 15 mil. euro
Altex deschide oficial cel mai mare magazin de tehnologie din România, investiție de 15 mil. euro
Altex România își extinde rețeaua națională de magazine, cu un nou spațiu dedicat tehnologiei în Voluntari, lângă ...
Românii pot investi în titluri de stat Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 7% pe an, începând de luni
Românii pot investi în titluri de stat Tezaur, cu dobânzi neimpozabile de până la 7% pe an, începând de luni
Românii pot investi, începând de luni, în noi titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi ...