Proiectul de lege ce prevede ca o parte din gazele ce se produc în România intră azi pe ordinea de zi a Guvernului, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE. Documentul prevede ca o parte din producţia anuală a companiilor ce extrag gaze din România, să fie vândută pe bursă. Nu este însă o obligaţie, ci un cadru general de reglementare a pieţei de gaze, pentru că Legea Petrolului prevede ca producătorii de ţiţei şi gaze să dispună cum doresc de producţia lor.
”Am observat ca există un real interes, deocamdată la Petrom, pentru vânzarea de gaze pe bursă. Au şi făcut-o pe Bursa de Mărfuri Sibiu şi pe OPCOM(operatorul bursei de energie – n.r.), dar doar cantităţi mici. Dacă marii producători, precum Romgaz şi Petrom, pun pe bursă 2 – 3% din producţia anuală, e puţin pentru a spune că avem un preţ de piaţă. Dar dacă pun 30%, atunci vom putea spune că media de preţ la care se fac tranzacţiile este preţul de piaţă”, explică Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET.
‘Acest demers se înscrie în intenţia Guvernului României de a încuraja formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă’, scrie în nota de fundamentare a proiectului de lege iniţiat de Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.
Oficialii Departamentului mai explică faptul că, în egală măsură, ‘se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ al pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale, şi totodată determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic cât şi la nivel sectorial’.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES la finele lunii martie, că pentru producătorii de gaze intenţionează introducerea unor obligativităţi de a tranzacţiona transparent, centralizat şi nediscriminatoriu, pe o platformă din România.
Preţul gazului pentru consumatorii industriali ar trebui liberalizat în totalitate până la sfârşitul acestui an, conform înţelegerilor cu FMI.