ANRE modifică tarifele Transelectrica, de la 1 iulie. Tariful de transport al energiei creşte, cel de sistem scade

ANRE modifică tarifele de transport şi de servicii de sistem percepute de operatorul sistemului energetic naţional, Transelectrica. Primele cresc cu 7,5%, iar celelalte scad cu 12%.
Mihai Nicuţ - vin, 15 iun. 2018, 12:30

Tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice ce va fi perceput de Transelectrica va creşte, de la 1 iulie, la 18,13 lei/MWh şi va fi valabil un an, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Tariful este mai mare cu 7,5% faţă de valoarea din momentul de faţă, de 16,86 lei dar este puţin mai mic faţă de solicitarea Transelectrica, care ceruse 18,47 lei/MWh.

Tariful pentru serviciul de sistem  (STS) care poate fi perceput de Transelectrica, de la 1 iulie, este de 11,57 lei/MWh, mai scăzut cu 12% faţă de nivelul de 13,17 lei/MWh, valoarea din prezent. Asta în condiţiile în care Transelectrica solicitase un tarif de 13,50 lei, doar puţin mai ridicat aşadar decât cel din prezent, dar Autoritatea a fost de acord cu un tarif chiar mai mic decât cel de acum.

ANRE precizează că noile tarife nu vor avea niciun efect în factura consumatorilor finali.

Iată motivarea schimbării tarifelor, aşa cum a fost ea anunţată de ANRE:

„Valorile tarifelor au urmărit evoluțiile consumului de energie electrică în anii 2016 și 2017, a prețului de achiziție și a cantității de energie electrică necesare pentru acoperirea CPT (consum propriu tehnologic-n.red.)  în RET (reţeaua electrică de transport-n.red.)  față de prețul prognozat, respectiv de cantitatea prognozată pentru anul 2017-2018, a prețurilor de furnizare a STS achiziționate în sistem concurențial, precum și a inflației realizate în anul 2017 și 2018 față de prognozele anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză, utilizate la proiectarea tarifelor.

Nivelul scăzut al investițiilor realizate de OTS în anul tarifar 2016-2017, atât pentru serviciul de transport al energiei electrice cât și pentru serviciul de sistem, a condus la corecții semnificative ale veniturilor reglementate, prin reducerea costurilor aferente investițiilor nerealizate, acordate ex-ante.

La determinarea tarifului pentru STS s-a aplicat și corecția rămasă din eșalonarea pe doi ani a corecției anuale totale din estimarea anului tarifar 2016-2017, actualizată în termenii anului 2018-2019.

Eșalonarea pe doi ani a corecției anuale totale în valoare de 103.811.106 lei s-a aplicat la solicitarea OTS, pentru a evita riscul de neasigurare a necesarului de fonduri pentru achiziția STS, mai ales în perioada de iarnă, când se suplimentează cantitățile de rezerve necesare pentru siguranța sistemului.

La fundamentarea tarifului pentru serviciile funcționale de sistem, OTS a solicitat inițial includerea în costurile de operare și mentenanță aferente anului tarifar 2018-2019 a sumei de 4 milioane lei, reprezentând costuri determinate de participarea OTS în proiectele platformelor de tranzacționare de energie de echilibrare prevăzute de Regulamentul (UE) 2195/2017 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică.

Ulterior, prin corespondența electronică din data de 23 mai 2018, OTS a transmis că suma actualizată a acestor costuri, ca urmare a rezultatelor obținute în prima etapă de achiziție prin licitație a unor loturi de lucrări pentru software-ul necear pentru dezvoltarea platformei TERRE, este de 1,42 milioane lei.

Solicitarea OTS a fost acceptată de către ANRE.

De asemenea, OTS a solicitat recunoașterea cheltuielilor aferente investiției Noua Platformă de tranzacționare pentru piața de energie electrică din România – Bursa comercială de energie OPCOM, cu număr de inventar T00NEC0010233A, valoare de inventar 7.260.699 lei, în categoria cheltuielilor aferente investițiilor care și-au pierdut utilitatea în urma schimbării cadrului de reglementare. Solicitarea OTS a fost respinsă pe motivele că acest mijloc fix a fost înregistrat în contabilitatea operatorului ca fiind dat în folosinţă în anul 2011 şi a fost amortizat complet în anul 2014, astfel că nu pot fi aplicate retroactiv prevederile art. 20 alin. (2), lit. e) al Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de sistem, aprobată prin ordinul ANRE nr. 45/2017, referitoare la recunoașterea unor astfel de cheltuieli.”

Transelectrica a înregistrat la 31 decembrie 2017 o pierdere contabilă de 47,9 milioane de lei, conform rezultatelor finale, deşi cele preliminate indicau un profit de 26 de milioane.‘Rezultatul financiar negativ vine pe fondul unui an complex şi dificil la care a contribuit diminuarea veniturilor prin reducerile de tarif de la 1 iulie 2017. Un impact major l-a avut înregistrarea în situaţiile financiare ale anului 2017 a unor obligaţii suplimentare de plată, în valoare de 99 de milioane de lei, provenite dintr-o decizie de impunere ANAF emisă în 30 iunie 2017, ca urmare a încheierii unui control aferent perioadelor anterioare’, au explicat atunci reprezentanţii Transelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...