ANRE: Nu scumpim curentul până în septembrie 2014

28 11. 2013
factura_curent_81290400

Preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ spune că, cel mai probabil, în primele trei trimestre ale anului viitor, nu vor exista scumpiri la curent, în ciuda deschiderii pieţei cu 20%. Recent, acelaşi Havrileţ spunea că există posibilitatea ca factura la curent pentru gospodării să crească cu 2% de la 1 ianuarie, afirmaţie considerată acum „exagerat de optimistă”. În susţinerea afirmaţiei sale că nu vor exista scumpiri la energia electrică, Havrileţ foloseşte argumentul scăderii preţurilor de pe bursa de energie şi un ordin al Agenţiei care permite intervenţia directă asupra preţului la care intenţionează aceştia să vândă energie populaţiei.

„În urmă cu două săptămâni, ANRE  a emis un ordin care ne permite să nu recunoaştem unui furnizor decât costuri cu 10% mai mari decât media preţului de piaţă. Aşadar, dacă un furnizor vrea să cumpere doar energie de la Complexul Energetic Hunedoara, cel mai scump producător, ca să transfere costurile în facturile, e treaba lui, noi îi recunoaştem doar 10% pentru media pieţei, şi-atât. Acest fapt, coroborat cu scăderea, pe medie, a preţului energiei de la bursă, ne face să credem că nu vom avea măriri de preţ la energie, cel puţin primele trei trimestre de anul viitor”, arată Havrileţ. Întrebat cum se împacă aceasta etapă din liberalizarea pieţei cu o lege nouă care să permită controlul asupra preţului de vânzare al energiei, preşedintele ANRE a precizat că este necesară această intervenţie pentru a preveni derapajele frunizorilor.

De la 1 ianuarie, 20% din energia pe care furnizorii o livrează consumatorilor casnici se achiziţionează din piaţa concurenţială. Preţul mediu pe piaţă este acum de 175 de lei/MWh. Preţul cu care vinde CEH este de circa 270 de lei/MWh. Dacă un furnizor decide să cumpere doar energie de la CEH, cu legea la mână, ANRE nu-i va recunoaşte la achiziţie decât un preţ de 194,5 lei(175 + 10%).

Preţul mediu reglementat pentru furnizorii casnici este, în 2013, de 155 de lei. Cel mai ieftin producător ce vinde pe piaţa reglementată este Hidroelectrica, cu 125 de lei/MWh, iar cel mai scump, CEH, cu 270 de lei/MWh

România a început, din acest an să deschidă gradual piaţa energiei pentru consumatorii casnici. Primul pas s-a făcut la 1 iulie, când piaţa s-a deschis cu 10% , iar preţul energiei a crescut cu circa 2%. De la 1 ianaurie, piaţa se va deschide cu încă 10%, iar de la 1 iulie 2014, cu încă 10%. Liberalizarea pieţei se va încheia de 31 decembrie 2017.