Proiectul de ordin al ANRE are cel puţin două prevederi care ar putea avea legătură cu gazele din Marea Neagră: posibilitatea de a se tranzacţiona gaze în valută pe piaţa din România şi posibilitatea de a se încheia contracte flexibile cu o perioadă mai mare de un an.
Iată prevederea referitoare la tranzacţionarea în valută:
„clauzele contractelor de vânzare-cumpărare prevăzute la lit. k) şi l), aferente fiecărui produs tranzacţionat direct între participanţi nu pot fi modificate ulterior datei încheierii tranzacţiei. Preţul poate fi exprimat în lei/MWh, euro/MWh sau USD/MWh, iar cantitatea va fi exprimată în MWh/zi, în profilul constant stabilit prin contract; decontarea cantităţilor tranzacţionate în valută se va face în lei, la cursul de schimb stabilit prin contractul participantului care a introdus ordinul initiator”.
Ordinul introoduce noţiunea de „piață a produselor flexibile pe termen lung”. Aceasta este „cadrul organizat de tranzacţionare a gazelor naturale care urmează a fi livrate în PVT (punct virtual de tranzacţionare n.red.), în baza unui contract propus de participantul iniţiator al ordinului de tranzacţionare pentru o perioadă mai mare de 367 de zile, în profilul stabilit prin contract și în care prețul propus de inițiator este stabilit în baza unei formule de calcul; transferul dreptului de proprietate se realizează în PVT”.
Pe această piaţă se pot face tranzacţii cu gaze la preţuri exprimate în lei, euro sau dolari, dar sunt câteva condiţii: preţul are şi o formulă de ajustare, dar care nu mai poate fi modificată ulterioe iar cantitatea poate şi ea varia dar în nişte limite care odată trecute în contract, nu mai pot fi modificate. Evident, este vorba despre contracte cu perioader de livrare mai mari de un an.