Taxa de 1,5% ar putea să nu fie aplicată pe stâlpii şi conductele de distribuţie a energiei şi gazelor
‘În ceea ce priveşte gazele, această taxă va intra în preţul gazului la producător, va fi o creştere a preţului gazelor pe mia de metri cubi care însă nu se va reflecta în piaţă, ci la Petrom şi Romgaz (cei doi producători interni de gaze – n.r.). În ceea ce priveşte distribuţia şi transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxează. Dacă totuşi transportul şi distribuţia vor fi taxate, ele vor fi incluse în tarifele de transport şi distribuţie, pentru că aceste costuri sunt obligatoriu de recunoscut. Nu avem încă vreo solicitare de la operatori din sector pentru a le recunoaşte aceste costuri în tarife’, a precizat Havrileţ.
Şeful ANRE a adăugat că, în cazul energiei electrice, preţul la producător va fi stabilit pe bursa de specialitate, iar în cazul distribuţiei şi transportului, situaţia este similară ca la gaze.
El a menţionat că momentan nu a fost clarificată încă situaţia acestei taxe şi ce construcţii vor intra sub incidenţa ei.
‘Deci, în cazul producătorilor de energie şi gaze, ei vor suporta această taxă, iar, în ceea ce priveşte distribuţia şi transportul de energie şi gaze, trebuie să vedem cum se aplică această taxă, pentru că distribuţia şi transportul sunt servicii de utilitate publică’, a explicat şeful ANRE.
Havrileţ a mai spus că, în cazul în care operatorii de distribuţie şi transport vor plăti această taxă şi vor solicita recunoaşterea ei în tarifele finale, ANRE va analiza detaliat acest lucru, întrucât operatorii au şi alte venituri din aceşti stâlpi, precum reclame sau închirierea lor către operatorii de telefonie şi cablu.