‘Suprataxa de 60% este un element care vizează bugetul. Această taxă ar trebui rediscutată împreună cu Guvernul’, a spus Havrileţ.
El a arătat că, la momentul introducerii taxei, a fost luat ca referinţă un preţ al gazelor de 72 de lei pe MWh. În prezent, operatorii nu vor să scadă preţul din cauza acestei taxe, deşi piaţa ar impune acest lucru.
‘Noi am observat că suprataxarea, în acest moment în care preţurile scad sub 72 de lei pe MWh, impietează piaţa. Concret, faptul că există această taxă împiedică scăderea preţurilor’, a adăugat oficialul ANRE.
În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii şi furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieţei.
Conform Ordonanţei de Guvern nr. 7/2013, ‘operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozit stabilit în condiţiile prezenţei ordonanţe. Impozitul prevăzut la alin. (1) este de 60% din venitu rile suplimentare’.