ANRE trebuie să transfere Guvernului banii luați pe taxa de 2% până la 31 martie. Totuși, își păstrează Departamentul de Eficiență Energetică

Economica.net
18 12. 2019
gaz_electric__5545677_08522600

Iată prevederea din  actul normativ:

Art. XXI. – (1) Sumele ramase necheltuite din bugetul ANRE constituit în anul 2019, în baza prevederilor art. 2 alin. (31) si (32) din  Ordonanța de urgență a Guvernului nr.33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.160/2012, cu modificările și completările ulterioare, se transferă până la data de 31 martie 2020 Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”.

Articolele respective sunt exact cele care stabilesc taxa de 2%. Potrivit ultimelor date anunţate de oficiali ai ANRE, sumele strânse în contul Autorităţii în baza acestei prevederi sunt de circa 600 de milioane de lei.

Totuși, față de forma inițială a proiectului de lege, ANRE rămâne cu Departamentul de Eficiență Energetică, după ce am scris acum câteva zile despre acest lucru.

Iată prevederea din forma finală a proiectului de lege:

Art. XX. – Legea privind eficienta energetica nr. 121/2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 august 2014, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 3, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri funcționează  o structură pentru eficienta energetică, a cărei organizare și funcționare sunt stabilite prin hotărâre de organizare și funcționare a ministerului.”

  1. La articolul 3, alineatele (2) – (6) se abrogă.
  2. După alineatul (6) al articolului 3 se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:

„(7) Finanțarea programelor de eficiență energetică se asigură anual, din bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, din sume constituite în bugetul propriu și/sau prin atragerea unor fonduri terțe precum și a unei contribuții de la titularii de licențe în domeniul energiei și al gazelor naturale în cazul derulării unor proiecte comune.”

Inițial, în forma veche a legii, acest Departament urma să funcționeze în cadrul Guvernului.

“În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, se înfiinţează în cadrul Ministrerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Departamentul pentru Eficienţă Energetică…”, scria în vechiul proiect.

Prin draft se abroga şi celelalte pasaje din legea pentru eficienţă energetică ce conferă ANRE atribuţii în acest domeniu