ANRE: Vor fi mai mulţi consumatori vulnerabili în zona gazelor naturale decât la electricitate

Economica.net
21 05. 2013
havrilet_57704200_71825400

‘Proxima creştere a preţului energiei electrice, de la 1 iulie, când 10% din consumul casnic va fi preluat de pe piaţa liberă, nu va fi foarte importantă, sub 2%, neglijabilă. În schimb, preţul gazelor naturale va fi majorat cu 8% şi de aceea estimez că vor fi mai mulţi consumatori vulnerabili în zona gazelor naturale decât la electricitate’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicolae Havrileţ.

Acesta a subliniat că, pentru aplicarea calendarelor de creştere etapizată a preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale, este necesară definirea conceptului de consumator vulnerabil.

‘Dacă în zona energiei electrice nu luăm în considerare a avea loc creşteri majore de preţuri, în schimb la gazele naturale, într-o perioadă de şase ani, vor fi creşteri mai mult sau mai puţin semnificative. Va fi deci foarte important să avem asigurate fondurile pentru susţinerea consumatorilor vulnerabili, pentru a nu periclita programele de creştere a preţului la energie şi pentru protecţia socială a oamenilor’, a spus Nicolae Havrileţ.

Guvernul a avut recent iniţiativa majorării venitului minim garantat, însă fondurile pentru protecţia socială a consumatorilor vulnerabili vor veni din suprataxarea aplicată companiilor din sectorul energetic.

‘Suntem la momentul zero al aplicării majorării preţurilor când este foarte importantă susţinerea consumatorilor vulnerabili, adică a acelor persoane care, datorită vârstei, a problemelor de sănătate şi, în general a veniturilor mici pe membru de familie, nu sunt în stare să-şi achite factura energetică’, a adăugat preşedintele ANRE.

În încheiere, Nicolae Havrileţ a subliniat că ‘majorarea preţului la gazele naturale va consemna un aport considerabil la PIB ceea ce va genera investiţii, locuri de muncă bine plătite în sectorul energetic, creşterea puterii de cumpărare; liberalizarea preţurilor la energie este legată de nevoia de creştere economică a României care se va face pe baza politicilor energetice’.