ANRE vrea să scumpească transportul energiei electrice cu 10%. Cu cât mai creşte preţul

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) propune creşterea tarifului pentru transportul energiei electrice cu aproximativ 10%, de la 1 ianuarie 2013, ceea ce ar putea duce la o majorare de 0,5% - 0,7% în preţul final, potrivit unui document lansat în dezbatere publică, vineri, pe site-ul instituţiei.
Economica.net - vin, 12 oct. 2012, 15:30
ANRE vrea să scumpească transportul energiei electrice cu 10%. Cu cât mai creşte preţul

‘Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, pentru noua perioadă de reglementare, a fost elaborată având în vedere obligaţiile de interconectare ale României, ceea ce implică o majorare a tarifelor de transport, necesară pentru interconectare. Documentul conţine o serie de propuneri de calcul ce vor fi analizate, discutate în Consiliul Consultativ’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

Pe întreg lanţul, de la producţie la consumatorul final, transportul energiei electrice are o pondere de 7%, iar o creştere cu aproximativ 10% a acestuia ar însemna o majorare a preţului final cu 0,7%, estimările ANRE indicând o creştere în jurul a 0,5% – 0,7%.

Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice propusă de ANRE presupune, de asemenea, analiza necesarului investiţional pentru lucrările necesare reţelei de transport.
‘Operatorul va avea sarcina de a interconecta cu reţelele vecine, ceea ce înseamnă că va trebui să realizeze întăriri ale sistemului. Astfel, va trebui să analizăm necesarul de investiţii. Totodată, dacă există probleme de siguranţă, trebuie să luăm în considerare propunerile de cheltuieli ale operatorului sistemului, cheltuieli ce se vor reflecta în preţul final’, a adăugat Havrileţ.

Majorarea tarifelor de transport se operează în paralel cu liberalizarea pieţei energiei electrice. ‘Liberalizarea pieţei energiei electrice înseamnă dereglementarea ei, adică plata unui preţ real pentru energia electrică’, a spus Niculae Havrileţ.

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali va începe de la 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.

Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...