Neregulile vor fi sesizate DNA sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Doamna Trăilă anula procese-verbale de contravenţie pe care le aplicau organele de control. Sunt cel puţin două cazuri, unul în care a existat un cuantum de amenzi de 200.000 lei, iar suma a fost redusă la 30.000 lei printr-o semnătură, iar un altul, un proces-verbal de contravenţie de 70.000 lei, a fost anulat integral”, a declarat marţi Vlădescu, într-o conferinţă de presă.
La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, a dat ca exemplu mai multe persoane angajate cu funcţii-cheie, precum cumnata Cristinei Trăilă, Carmen Colţan, care lucrează la Registratură, ocupându-se cu transmiterea şi primirea corespondenţei instituţiei. Actuala conducere a constatat că documentele legate de cazul celor 40 contracte cu probleme ale Primăriei Sectorului 3 „nu au circulat bine” în cadrul ANRMAP.
„Unele dintre aceste persoane au avut curajul să meargă mai departe de salariile pe care le câştigau şi au înfiinţat societăţi comerciale, care prin achiziţii directe au căpuşat bugetul ANRMAP, fiind vorba de sute de milioane de lei vechi, în unele cazuri, iar în altele de miliarde de lei vechi, care au dispărut din bugetele noastre”, a spus Fechet.
El a arătat că sora directorului de Comunicare din cadrul autorităţii are o firmă care se ocupă cu servicii precum legătorie şi îndosariere, însă o parte din aceste servicii nu au fost prestate, deşi există facturi în acest sens.
Un alt exemplu este cel de achiziţii directe efectuate de ANRMAP prin firma Telefort Prod Serv, care are cifra de afaceri bazată exclusiv pe banii proveniţi de la ANRMAP, aceasta încasând 2,2 miliarde lei vechi în circa doi ani şi jumătate pentru servicii de mentenanţă calculatoare şi consumabile. Fechet a arătat că un toner de imprimantă era încărcat cu 700 lei în loc de 49 lei la alt furnizor.
Tot în acest caz, preşedintele ANRMAP a precizat că a constatat că administratorul firmei Telefort, Sorin Iordache, fără să aibă legătură cu ANRMAP, a avut un cont ilegal de administrare în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), unde putea valida anunţuri de intenţie sau de participare şi putea să vadă documente de atribuire ale anumitor primării sau în ce stadiu se aflau acestea.
Totodată, el a arătat că persoane care nu sunt angajate în Direcţia de Evaluare a ANRMAP utilizau conturi deschise în SEAP, prin care puteau avea acces la informaţii privilegiate.
„E anormal ca persoane străine de procedura de evaluare să ştie ce vrea o autoritate contractantă, care sunt criteriile, şi să poată transmite informaţii către competitori pentru a-şi putea pregăti ofertele şi a veni în întâmpinarea acestor proceduri de achiziţie”, a spus Vlădescu.
Accesul acestor persoane la baza SEAP a fost interzis de vineri.
Conducerea ANRMAP va semnala aceste nereguli organelor statului competente, cel mai probabil Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În plus, autoritatea aşteaptă un control din partea Curţii de Conturi, programat în perioada 19 septembrie-12 octombrie, precum şi unul din partea Corpului de Control al premierului, care să verifice toate neregulile constatate la ANRMAP.